Topfoto blog Manarola

Cinque Terre – We gaan naar Manarola

Net als op de dag dat we naar Riomaggiore gingen, zo is ook vandaag de zee te ruw om met een boot erheen te varen. Lang balen doen we niet, want hé, we zijn in de Cinque Terre! En dat is gewoonweg genieten!

We pakken de trein en zijn met een kleine 10 minuten stappen we uit in Manarola. Via een voetgangerstunnel komen we uit op de hoofdstraat.

Manarola station

Het station van Manarola waar je op de achterkant van Manarola kijkt. Via een voetgangerstunnel komen we in het hartje van Manarola terecht.

We besluiten om de weg naar boven te volgen. We zien als we naar de bergen kijken het voetpad lopen die ons hoogstwaarschijnlijk een geweldig uitzicht op Manarola gaat geven. We stappen dapper in de enorme warmte (het is nog maar 10.30 uur in de ochtend maar toch al behoorlijk aan de temperatuur) naar boven en stiekem zoek ik naar een winkeltje waar ze drinken verkopen. Want ondanks dat het nog bewolkt is, is het al dik in de 20 graden en het vocht loopt er harder uit dan wenselijk is, er moet dus ook weer vocht in. We komen gelukkig langs een klein winkeltje waar je zelf uit de koeling een flesje drinken mag pakken. Het is heerlijk koud water die na een meter buiten dit winkeltje rijkelijk de keel in vloeit. We vervolgen de weg naar boven en komen boven gekomen op een pleintje met een prachtige kerk met los daarvan, er tegenover, een klokkentoren.

Kerk Lorenzo

Chiesa San Lorenzo met een prachtig plein wat in de vorm van een waaier is betegeld. 

Klokkentoren closeup

De Klokkentoren tegenover de kerk

Klokketoren piazza

Het pleintje met rechts de kerk en links de klokkentoren

Uitzicht vanaf klokkentoren

Uitzicht vanaf het plein naast de klokkentoren. 

Klokkentoren van andere zijde

Vanaf het wandelpad prijkt de klokkentoren mooi tussen alle gebouwen uit. Daarachter kun je nog net de kerk zien met het roosvormige raam.

Naast de kerk loopt een trap richting het wandelpad. Dit wandelpad is goed begaanbaar zolang je rechtdoor het pad volgt. Halverwege is er een vertakking waarbij je nog verder naar boven kan, verder de berg op. Dit pad, bestaande uit een trap gemaakt van steen en klei, leidt uiteindelijk naar de plaatsjes Volastra en Corniglia. Je moet dus eerst een behoorlijke klim maken om boven op de berg te komen. Zeker gezien de hoogte van de treden en de ongelijkheid ervan maakt het er niet gemakkelijk op. Ik wil toch proberen van wat hoger uitzicht te hebben op Manarola maar geef het uiteindelijk na zo’n 50 treden op. Het is, vooral met dit weer, te zwaar. Wij volgen het gewone pad verder en worden getrakteerd op een geweldig uitzicht waar je echt geen genoeg van krijgt.

Wandelpad

Het wandelpad is een goed begaanbaar pad met railing. 

Trap naar Volastra en Corniglia

In het begin was de trap grillig maar nog redelijk met de treden dicht op elkaar, daarna kwamen de wat verder uit elkaar liggende treden.

We komen langs een heel romantisch plekje. Bankjes, een mooie olijfboom en paarse bougainville. We strijken daar neer om van het uitzicht te genieten en de rust. Want voor een tijdje zitten we daar samen terwijl het beneden in Manarola behoorlijk druk is.

Bankjes looppad boven Manarola

Houten bankjes, een olijfboom en bougainville zijn toch wel dé ingrediënten voor een idilisch plekje. De volgende keer neem ik een boek mee… :) 

Manarola van bovenaf

Vanaf het bankje heb je dit uitzicht. Een uit duizenden met die prachtig gekleurde huisjes van Manarola.

Eigenlijk zou ik hier wel heel de dag kunnen blijven zitten, maar we willen Manarola ook nog van dichtbij bekijken en dus vervolgen we toch maar ons pad. Ondanks dat Manarola in het zicht blijft als centraal punt, komt er steeds een ander uitzicht bij. De zee, je ziet in de verte Corniglia liggen en je kijkt op een gegeven moment op een begraafplaats uit. Deze ligt op een soort landtong, recht boven zee. Ik kan mij een slechtere plek bedenken om begraven te worden.

corniglia

Je ziet vanaf het wandelpad Corniglia liggen (midden) en de baai van Monterosso al Mare (links). Wát een fantastisch uitzicht.

Zwemmers in zee van bovenaf

Ondanks dat de zee ruw is en er geen bootjes varen, zwemmen er wel mensen in de zee. 

Begraafplaats van bovenaf

De begraafplaats ligt bovenop een berg, hoog boven zee. 

Begraafplaats poort

De poort van de begraafplaats en de graven zijn wat verwaarloosd. Het overgrote deel van deze begraafplaats bestaat uit muurgraven.

De begraafplaats ligt op het hoogste punt van deze landtong, daaronder loopt het pad  met het uitzichtpunt “Manarola Scenic Viewpoint”. Hier vandaan heb je het beste uitzicht op Manarola. Het is er bijna dringen geblazen, want iedereen wil foto’s maken vanaf deze plek. En niet alleen van Manarola, maar elk familielid moet één voor één er op én dan nog wat selfies. Ikzelf houdt het bij wat foto’s van Manarola zelf.

Manarola zee zijdeIn de zon genietend van dit prachtige plaatsje, Manarola in de Cinque Terre

Looppad Manarola Scenic Viewpoint

Het pad onderaan de begraafplaats en restaurant Nessun Dorma. Vernoemd naar een van de liedjes van de Opera Turandot door Pavarotti. Een redelijk duur restaurant, zonder pizza’s en pasta’s, ze gaan voor locale gerechten.  Maar met een uitzicht waar je U tegen zegt!  Je komt er alleen niet zomaar binnen. Bij de ingang is een poort en als het terras vol is gaat deze dicht.

Manarola met veel toeristen

Ondanks de vele toeristen is het goed vertoeven in Manarola.

We lopen het plaatsje in en strijken neer op het terrasje van Bar La Plancia waar vandaan we ook een prachtig uitzicht hebben op zee, de rotsen en bootjes. Daar bestellen we een frisdrank en daar krijgen we deze heerlijkheden bij.

bar la plancia versnaperingen

We hebben heel Manarola gezien. We zijn rondgelopen via de bovenkant en terug via de hoofdstraat. We komen uit op Piazza Dario Cappellini, een plein met een prachtig ingelegd mozaiek van natuursteen met meeuwen. Hier vandaan kijken we nog even de hoofdstraat in. Prachtig gekleurde huisjes leiden je ogen richting de zee. Het geeft, ondanks alle aanwezige toeristen, toch iets van rust.

Tegelvloer plein

Een prachtig mozaïek van natuursteen.

Hoofdstraat Manarola

Vanaf het piazza Dario Cappellini heb je uitzicht over de hoofdstraat met aan het eind de zee. Persoonlijk kan ik hier uren naar kijken! 

Ondanks dat je er geen genoeg van kunt krijgen om in zo’n mooie plaatsje rond te lopen, wordt het toch tijd om afscheid te nemen van dit pittoreske plaatsje. We lopen weer het tunneltje in wat ons naar het station toe leidt… A presto Manarola, alla prossima! We komen zeker nog eens terug!

Cari saluti a tutti!

Tutta Bella Italia

Owner and blogger of Tutta Bella Italia

9 reacties op “Cinque Terre – We gaan naar Manarola

 1. Ik hou van dit soort plaatsen. Geeft ook altijd een gevoel van heimwee, omdat ik in soort soort plaats gewoond heb. En zo’n mooi verslag als dit stimuleert ook altijd hard door te werken om in de nabije toekomst weer naar zo’n plek te verhuizen,. Dank daarvoor 😉

  1. Dat ken ik hoor, heb er niet gewoond maar heb bij vertrek richting Nederland altijd alweer heimwee naar Italië. Ooit hoop ik er een vakantiewoning te bezitten of nog liever een B&B. Maar ja, dat blijft nog even bij dromen en tot die tijd vaak op en neer. 😉

 2. Fantastisch!! Cinque Terre staat zó hoog op mijn bucketlist. Wat fijn dat je Manarola zo duidelijk toelicht. Wat een plaatje, hey. Ik ben ook echt gek op Italië. Heb nu het Noorden uitgeplozen (van Milaan via Desenzano en Verona naar Venetië) en dat was écht genieten. Ik wil meer zien!! Bari, Tropea, Napoli. Fijn dat ik je gevonden heb, ga zéker tips gebruiken! :)

 3. Mijn hart wordt echt helemaal warm van Italië en die prachtige plekjes. Ik ben tot nu toe al twee keer in Italië op vakantie geweest en beide vakanties waren echt héél tof. Wij gingen naar Capri, en dat doet me hier een beetje aan denken. Dat mooie uitzicht en die gekleurde muren zagen we daar namelijk ook. Met welke camera heb je deze foto’s gemaakt? Ik vind ze echt heel goed gelukt.

  1. Hi Laura, de capri kust heeft inderdaad wel wat weg van de Cinque Terre. Maar is ook weer uniek zoals elk stukje van Italië. Je hebt daar zoveel soorten vegatatie en bouwstijlen, dat elke regio je weer kan verrassen.
   Ik maak eigenlijk gewoon foto’s met mijn telefoon. Ik gebruik een Iphone (voornamelijk voor de filmpjes want die camera is zooo steady) maar neem ook foto’s tijdens het filmen met deze telefoon. En een android toestel met 23 MP camera in HDR stand voor de meeste foto’s. Wel bewerk ik veel foto’s nog na voor meer intensiteit en ik zorg altijd voor scherpe foto’s. Ook probeer ik met dieptewerking te werken, zodat het niet allemaal scherp is. Maar dat is nog best een uitdaging.
   Dank voor je compliment, ben blij dat er zulke mooie foto’s uit mijn telefoons “rollen”.
   En voor de compositie: heb met veel fotografen samengewerkt met de bruiloften die ik gepland heb, dus ik heb denk ik daar ook wel wat van opgestoken. Ik probeer wel te letten op wat ik fotografeer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *