De Duomo steekt boven alles in Florence uit.

City Trip Florence – Piazza del Duomo

Wie aan Florence denkt, denkt direct ook aan dé Duomo. Toch wel dé trekpleister van de stad en eerlijk is eerlijk: hij is zó ontzettend mooi! Che bello! Maar het is druk op het Piazza del Duomo, op sommige momenten zelfs onprettig druk. Maar dat weerhield ons niet om erheen te gaan, we wilden alles zien wat het Piazza del Duomo ons te bieden had.

camera-25 Klik op de foto’s als je deze in groter formaat wilt zien.

Piazza del Duomo

Vanaf de Piazza San Giovanni kun je de Cattedrale, Duomo, Campanille en Battistero in één oogopslag zien.

Na een bustrip van 5 kwartier (door het prachtige Toscaanse landschap) vanaf de luchthaven Pisa kwamen we aan op het treinstation Santa Maria Novella. Daar vandaan is het ongeveer 15 minuten lopen naar ons appartement. En terwijl we nog redelijk niets vermoedend met ons koffertje achter ons aan rollend de Via de’ Cerretani afliepen, doemde hij daar ineens op: Cupola del Brunelleschi, ofwel de Dom. Echt een prachtwerk. De kathedraal, met daarvoor de Battistero di San Giovanni, de doopkapel. En niet te vergeten de imposante Campanile di Giotto, de klokkentoren. En met de prachtige blauwe lucht op de achtergrond maakt het plaatje af. Ik zet mijn koffer neer en pak mijn camera, want hoewel we dit machtige bouwwerk ongetwijfeld in de dagen dat we daar zijn nog heel vaak zullen zien, ik moét nu een foto maken van dit bijzondere kunstwerk.

Duomo zijkant 1

Deur kathedraal

Deur kathedraal 1

Ons appartement bevind zich 2 straten verderop. We hebben daar vandaan helaas geen zicht op de koepel maar het feit dat we er nog geen 5 minuten lopen vandaan zitten maakt veel goed. Het appartement zelf ook trouwens, een pareltje zo midden in de stad. Maar hierover later meer in een volgende blog. Nadat we met de eigenaresse Isabella en haar zoon Fransesco kennis hebben gemaakt gaan we direct de stad in. We hebben nog 4,5 van de 5 dagen en we willen niets missen. Hetgeen ik gezien heb zo lopend vanaf het station naar het appartement, geeft mij duizenden kriebels in mijn buik. Ik wil die stad van haver tot gort leren kennen!

Florence uitzicht op Duomo

Een van mijn favoriete foto’s. Genomen vanaf Piazzale Michelangelo met uitzicht over de hele stad na een zomers regenbuitje. 

Laten we ons even concentreren op het Piazza del Duomo. Dit plein is de kern van alles, maar dat maakt het ook enorm druk en er gebeurt ook heel erg veel. Er zijn terrasjes die allemaal zo ingericht zijn dat je naar de Duomo kijkt als je er zit. Maar ze vinden dit uitzicht ook wel een prijs waard. Eigenlijk geldt voor heel het centrum van Florence dat het qua prijzen niet te vergelijken is met de prijzen voor eten & drinken buiten de stad. Koffie kost op de Piazza del Duomo heel wat euro’s meer dan elders in Italië. Voor een espresso betaal je 3 euro. Voor een doppio espresso, een latte macchiato en 2 brioches (croissants) betaalden we 15 euro. Bij ons appartement om de hoek haalden we hetzelfde (take-out) voor 5 euro! Nu is het bekend dat je in Italië voor je tafeltje betaald maar in dit geval ook nog eens voor het uitzicht. En dat was goed te merken, want hoe enorm druk het ook was, de terrassen zaten zelden helemaal vol.

Terras voor Duomo

Eigenlijk wordt elke centimeter benut. Kunstenaars en verkopers verdringen elkaar bijna. Nou ja, kunstenaars. Op een tekenaar van karikaturen na, zijn het eigenlijk allemaal ingekochte tekeningen van Florence en haar bezienswaardigheden. De verkopers die er rondlopen zijn grotendeels mannen uit Zuid-Afrika. Ze verkopen bij goed weer selfiesticks en echte Afrikaanse armbandjes. Nou ja, het is maar wat je zelf wilt geloven. Ze proberen eerst contact met je te krijgen door zich voor te stellen, je een hand te geven en dan hup die armband om doen. Ze proberen je  “vriend” te worden. “Jij bent mijn broeder van Afrika”, “jij komt vast uit …” en ga zo maar door. De mannen met de selfiesticks duwen die zo ongeveer in je handen. Want ze zien je met een telefoon foto’s maken dus jij wilt vast zo’n stick. Wij niet, en om eerlijk te zijn waren we ze na een paar uur al zat, laat staan na 5 dagen. Maar goed, ze horen er blijkbaar bij.

Artists

Ook zijn er heel veel straatmuzikanten. Ook zij zijn redelijk agressief te noemen. Ze komen spelen bij het terrasje waar je zit en komen na het spelen met de pet rond. Ze accepteren geen nee en blijven net zo lang staan tot je iets geeft of je moet ze duidelijk te verstaan geven dat je niets gaat geven. Sommige eigenaren van terrassen jagen ze weg, die wensen hun klanten hier niet mee op te zadelen. Voor die ergens aan de straatkant zaten waren minder agressief maar ze zodra je een foto of video van ze wilde maken begonnen ook zij over “betaald worden” en als je dan iets in hun koffertje gooide waren ze soms redelijk ondankbaar. Dit vonden wij een mindere kant aan het centrum van Florence, maar uiteindelijk wordt je zelf ook wel weer handig in ze te omzeilen of keihard te negeren.

Deze video geeft een hele korte impressie van het gevoel als je naar de Duomo kijkt met op de achtergrond één van de straatmuzikanten (viool).

Naast de Duomo kun je ook de andere monumenten bezoeken. De kathedraal, daar kun je net als zo’n beetje elk andere kathedraal in Italië zo binnen lopen. Maar ook hier hebben ze een betaalde zone. In de kerk kun je via een trap naar beneden, daar kom je in de catacombe, naar een deel waar ze een winkeltje in hebben gemaakt en een deel waar ze opgravingen hebben bewaard en een oud kapel staat. En voor dat deel moet je entree betalen of gebruik maken van je ticket die je vooraf online koopt of ter plekke bij de kassa op het Piazza San Giovanni, bij de Centro Arte e Cultura Opera Di S. Maria Del Fiore

Kathedraal onder 1

Kathedraal onder 2

Kathedraal onder kapel

De kathedraal is gebouwd op een fundering van een eerder, kleiner, gebouwde kerk waarvan de kapel nog te zien is.

Wanneer je vooraf online je ticket koop kun je gelijk aangeven waar je niet in de rij wilt staan. Bij het bestellen kreeg ik 2 opties; de koepel en de klokkentoren, maar bij het aanklikken van tijden bij de ene, verdween de andere weer. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de koepel want 2 x dik 400 (463 duomo + 414 campanille) treden beklimmen leek mij sowieso teveel van het goede. De website waar je de ticket besteld: https://www.museumflorence.com, een prachtige website voor Italiaanse begrippen, is in het Engels en gemakkelijk te volgen.

Campanille front

De ticket kost 15 euro. Maakt niet uit waar je die koopt. Het tijdstip wat je kiest voor de koepel ligt vast. Die kun je niet meer veranderen na het bestellen van je tickets. Te laat komen betekend dan ook dat je in de gewone rij mag gaan staan en alle mensen die op tijd zijn met hun tijd-ticket, gaan voor. Eenmaal binnen moet je je gewone ticket gebruiken om te scannen bij de toelatingspoort. Dit bleek nogal verwarrend te zijn omdat op de tijd-ticket ook een barcode staat en veel mensen, inclusief onszelf, probeerden die te scannen en de scanner alleen maar – in het rood (wat meestal betekend dat het foute boel is) – aangaf dat het niet juist was en de poort daardoor niet open ging. Toen ik opperde om die andere tickets te proberen werd alles groen en konden we door.

De trap naar boven, bestaat, zoals eerder aangegeven, uit 463 treden. Je begint aan de noordkant van de toren te klimmen en uiteindelijk kom je aan de zuidkant boven er uit. De gangen en trappen zijn smal. Onderweg naar boven kom je op een soort tussenverdieping een groepje standbeelden tegen.

Maar al dat klimmen en puffen en pijn in je beenspieren wordt uiteindelijk beloond! Wat wát een uitzicht! Dit wil je toch voor geen goud missen?

Duomo uitzicht ri campanille

Je moet er 460 treden voor naar boven klimmen maar dan krijg je ook una bella vista!

Duomo verrekijker 2

Duomo top

Je bent op bijna het hoogste punt, daarboven bevindt zich nog de top met de glas in lood ramen waardoor prachtig ligt de koepel in schijnt.

Duomo uitzicht panorama

De 463 trappen zijn geen peuleschil maar met wat kleine pauzes onderweg en de geweldige sneak-previews onderweg, is het op zich goed te doen. En het uitzicht is waanzinnig! Daar kan ik persoonlijk echt urenlang van genieten.

Duomo uitzicht vanaf trap

Maar ja.. er was nog meer te zien. Zo zagen we Battistero van binnen. Als je het gebouw binnenkomt, wordt je aandacht direct getrokken door de kostbare mozaïeken in de koepel.

doopkapel wanden

doopkapel plafond

Bij de monumenten hoort ook Theater Niccolini waar een film over de geschiedenis getoond werd van alles wat zich op de Piazza del Duomo bevindt met waanzinnige mooie shots en foto’s. Een Engelse Dominee, ook directeur van de Museo dell’Opera del Duomo. Waar je ook met je ticket in mag. (Helaas kwamen wij er niet meer aan toe.) Wij kregen een privé voorstelling. Nou ja, zo voelde het gezien wij de enige in het theater aanwezig waren. Het ligt in een smal straatje aan de zijkant van de Kathedraal, beetje verborgen dus, maar echt een pareltje die je toch even moet bekijken.

Theater voorzijde Niccolini

Theater Picollini film

Theater Picollini

Voor wie een ritje met paard en wagen wilt maken kan vanaf op het Piazza del Duomo deze voor 50 euro (± 20 min) huren. Geen klein bedrag maar de paarden worden hierdoor duidelijk wel goed verzorgt. Ze krijgen regelmatig drinken en eten tijdens het wachten. Ook krijgen ze als ze gelopen hebben een dek over ze heen zodat ze niet te snel afkoelen. Iets wat ik persoonlijk heel belangrijk vind.

Koets met paard

Paard koets voor kathedraal

Ook ‘s avonds is de Duomo prachtig om te zien.

Duomo notte1

Duomo notte

Het Piazza del Duomo is een enorme trekpleister maar toch echt wel de moeite waard om te bekijken. Je raakt er niet uitgekeken.

A prossima!
Ciao, Corine

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

16 Comments aan "City Trip Florence – Piazza del Duomo"

avatar
Sorteer:   Nieuwste | Oudste | Meest op gestemd
trackback

[…] Lees ook onze blog over de DUOMO: http://www.liefde-voor-italie.nl/city-trip-florence-piazza-del-duomo […]

ivonne
Gast

Heerlijke stad en wat een prachtig gebouw. Jaren geleden was ik er voor het eerst en beklom de toren en ging naar boven in de kerk zelf. Toen ik er 3 jaar geleden terug kwam (in september) schrok ik ervan hoe druk het was. We besloten niet in de lange rij te staan en het gebouw alleen van buiten te bekijken. Daarna ook naar het uitzichtspunt, het beste uitzicht op de Ponte Vecchio en de Duomo.

Tutta Bella Italia
Admin

Ja druk is het er zeker Ivonne. Maar met de tijdtickets die je vooraf regelt, kun je het wel enorm beperken. Zo hoefden wij maar 10 minuten in de rij te staan. :)

Emmy
Gast

Wat een goede impressie is dit. Ik wil er erg graag naartoe na het lezen en kijken hiervan. Dank je

Tutta Bella Italia
Admin

Binnenkort meer over Florence, want die stad is echt fantastisch maar de piazza duomo alleen is ook al geweldig.

nicole orriens
Gast

Als het ergens onprettig druk is, kom ik daar liever niet. Dan vind ik het echt niet fijn. Maar de foto’s zijn mooi.

Kimberly
Gast
Kimberly

Gave foto’s! Zo krijg ik weer zin om daar nogmaals naartoe te gaan 😀

Tutta Bella Italia
Admin

Ik ook! 😉

Marla
Gast

Ik ben nog nooit in florence geweest. Als ik die foto’s zo bekijk zou ik dat wel moeten doen.

Tutta Bella Italia
Admin

Ik ben zelf totaal geen stadsmens, weer het meestal zelfs. Maar deze stad is zo geweldig, ik bleef er rondlopen. Er is ook zoveel te zien daar. Je hebt echt wel wat dagen nodig.

Kristof
Gast

Mooi! Staat al zo lang op men verlanglijstje maar het komt er maar niet van.

Hip on Trip
Gast

Wat een schitterende stad is het toch! Prachtige foto’s!

Danella
Gast

Prachtig! Ik vind Florence zo’n mooie stad, ga er altijd heel graag heen.

Ana Rita
Gast

Bij het woord Duomo denk ik eerder aan Milaan.. maar deze in Florence ziet er ook zeer indrukwekkend uit!

Janet
Gast

Mooie foto’s! Wat een prachtige gebouwen.. Ik zou hier graag een keer heen gaan.

Wanda
Gast

Echt een mooie sfeerimpressie zo! Die mozaïken zijn prachtig joh, ik zou daar echt mijn ogen uitkijken. Florence maar ook Rome staan zeker weten nog op mijn lijstje. Ik ben tot nu toe alleen in Milaan geweest maar wil zeker nog eens naar andere steden in Italië. Vooral die bouwwerken vind ik prachtig om te zien.

wpDiscuz