Eppel Fotografie

Documenten t.b.v. trouwen in Italië

Trouwen in Italië, een droom van vele bruidsparen. Maar wat is er nou voor nodig om voor de wet daar te trouwen? Kun je in een kerk trouwen? Wat is er mogelijk, wat zijn de regels en aan welke documenten moeten we dan denken? We leggen het je hier graag uit!

Voor de wet:

Wie voor de wet in Italië wil trouwen moet voldoen aan een aantal zaken en heeft diverse documenten nodig. Laten we beginnen met de regels:
(we gaan hier uit van Nederlandse staatsburgers)

  • Het bruidspaar moet uit Man + Vrouw bestaan (homohuwelijken zijn nog niet mogelijk in Italië)
  • Beiden moeten 18 jaar of ouder zijn.
  • Geen van beiden mag onder curatele staan.
  • Bij een eerder huwelijk mag de vrouw niet korter dan 300 dagen gescheiden zijn, voor de man zijn hier geen regels voor. (hoe eerlijk is dát?! 😉 )
  • Er is in Nederland geen spraken van een geregistreerd partnerschap (dit wordt in Italië erkend als een wettelijke huwelijk)
  • Wanneer één of beiden geen Italiaans verstaat, is een tolk een vereiste.

Documenten die nodig zijn:

  • Geboorteakte (meertalig model, met vermelding van de namen van de ouders);
  • Verklaring van huwelijksbevoegdheid (meertalig model) uit de Nederlandse gemeente waar u bent ingeschreven;
  • Bij eerder huwelijk de scheidingsdocumenten.

Deze documenten mogen niet ouder zijn dan 6 maanden!

merel tekenen

Een belangrijk onderdeel, het tekenen van de akte.
© foto: FotoZee

De “Nulla Osta”:

Het is niet noodzakelijk een door één van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Italië opgemaakte “nulla osta” te overleggen. Bij sommige Italiaanse gemeenten is dit niet bekend ondanks dat dit al een jaar of 4 a 5 geldt. En daarom heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een “Dichiarazione consolare” ofwel een Consulaire Verklaring Huwelijksbevoegdheid opgesteld – in het Italiaans uiteraard – welke te HIER te downloaden is. Deze kun je naar de gemeente mailen/sturen zodat ook zij hiervan op de hoogte zijn.  In deze verklaring wordt verwezen naar het Verdrag van München van 5 september 1980, waar in artikel 10 is vermeld dat de door de Nederlandse ambtenaren van burgerlijke stand opgemaakte meertalige huwelijksbevoegdheidsverklaringen voldoende zijn. De voorgenoemde documenten stuur je ook op naar de gemeente waarin jullie gaan trouwen. Bedenk wel: dit neemt minimaal 6 weken in beslag eer er bericht terug volgt uit Italië over de toestemming. Het is zeker niet onverstandig na een week of 2 even na te vragen of alles aan is gekomen en dan na een week of 3 a 4 nogmaals even contact op te nemen met desbetreffende gemeente om te vragen naar de status.

Waar in te dienen:

Het reserveren van de huwelijksdatum is direct bij de Italiaanse gemeente te regelen. Deze wil weten waar het huwelijk zal plaatsvinden, welk tijdstip, wie de getuigen zijn (max. 1 getuige per partner en niet 2 zoals in Nederland), eventuele tolk en het verschuldigd bedrag hiervoor.). Overigens is ondertrouw niet noodzakelijk voor een huwelijk in Italië tussen twee Nederlanders die niet in Italië wonen. Echter is dit (nog steeds na vele jaren) niet bij iedere gemeente bekend.

Op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen:

Evenals in Nederland kan men in Italië kiezen tussen een huwelijk in gemeenschap van goederen (“la comunione dei beni”) of op huwelijkse voorwaarden (“la separazione dei beni”). Indien jullie voor de laatste optie kiezen, kunnen jullie de voorwaarden door een notaris in Nederland laten opstellen, en het document vervolgens meenemen naar de gemeente waar jullie gaan trouwen. Zij zullen hiernaar ook vragen gezien de keuze op de akte wordt vermeld.

huwelijksevoorwaardenstrip

Mijn advies is: “scheiden vóór het huwelijk” bedenk welke gevolgen in gemeenschap van goederen heeft op jullie. Zeker bij bijvoorbeeld een eigen bedrijf of een te verkrijgen erfenis.

Het Italiaanse huwelijk inschrijven in Nederland:

Een in Italië rechtsgeldig gesloten huwelijk, vastgelegd in een Italiaanse akte, wordt zonder meer in Nederland erkend. Dit kan gedaan worden bij Landelijke Taken van Buitenlandse Zaken. Wat u daarvoor moet doen (dit kan ook online) vind u HIER!

De huwelijksvoltrekking:

De wettelijke huwelijksvoltrekking gaat niet zoals wij in Nederland gewend zijn met een persoonlijk verhaal vooraf aan het ja woord. Nee, trouwen is een zeer serieuze aangelegenheid in Italië en dus geen grapjes, anekdotes etc. etc. Hoe dit in zijn werk gaat, vind je in dit artikel: De Italiaanse huwelijksvoltrekking.

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

2 Comments aan "Documenten t.b.v. trouwen in Italië"

avatar
Sorteer:   Nieuwste | Oudste | Meest op gestemd
pietersh
Gast
pietersh

dank/Grazie

Tutta Bella Italia
Admin

Prego! :)

wpDiscuz