Topfoto Yulia

Het Italië van Yulia: Bologna, een stad vol genot (voor je buik en ziel)

Yulia schrijft op haar eigen blog Blue Sky Red Pepper over reizen en eten. Haar twee passies. Vandaag schrijft ze over Italië voor Tutta Bella Italia. Want net als wij is ze verzot op Italië! 

Sinds kleins af aan ben ik verliefd op Italië. Waarom? Vanwege het eten! Ik ben een geboren foodie, als ik mijzelf zo mag noemen. Mijn laatste reis naar Italië was naar Bologna, de culinaire hoofdstad van het land. Voor de zoveelste keer dat ik naar Italië reisde, dacht ik toen in het vliegtuig: “Waarom heb ik deze bestemming niet eerder gekozen?” Waarom, weet ik ook niet precies, maar wat ik nu zeker weet is dat Bologna een van de “must-see” steden van Italië is, niet alleen maar voor de culinaire belevenis, maar ook omdat het een bruisende mooie stad is.

 

In Bologna verbleven we in een appartementje aan Via Marconi. Oh, wat ben ik toch blij dat ik dat appartementje had gevonden! Via Marconi is een hele lange straat die je vanuit de uitgang van het centraal station kunt zien. Het is een van de belangrijkste straten van Bologna, want aan het eind van de straat, wanneer je links af slaat, zit je in Via Bassi, waar je tijdens het lopen langs deze straat de beroemde Piazza van de stad, Piazza Maggiore en de twee torens terecht kunt zien.

Wat ik geweldig vond van ons appartementje was het feit dat het naast een lokale markt lag, waar de lokalen dagelijks hun boodschappen doen. Ik werd om zeven uur in de ochtend wakker, deed mijn raam open en zag meteen de drukte en leuke interacties van de mensen op de markt. Ik vond dat geweldig!

 

‘s Avonds wordt de markt en de smalle straatjes eromheen omgetoverd in gezellige terrasjes waar de lokalen gaan borrelen en van lekker eten genieten. We hebben daar iedere avond gezeten. Ze hebben verschillende trattoria’s en kleine restaurantjes. Je kunt je buik vol proppen met de verrukkelijke le tagliatelle al ragú (oftewel spaghetti Bolognese), de klassieke lasagna al forno, of misschien spaghetti con le cozze! Ik vind zelfs Mercato delle Erbe en de avondterrasjes eromheen de leukste plek van Bologna!

20160728_204141

Als je in de middag de delicatessen van Bologna wilt ontdekken dan is Via Pescherie Vecchie het geschikte plek voor jou. Je kunt daar terecht voor de beroemde parmigiano reggiano, de tortellini of voor de balsamico. Dat zijn natuurlijk de drie bekendste producten uit regio Emilia Romagna. Dit is de “place to be” als je souvenirs wilt kopen. Wellicht ben je niet de enige die dat denken. Het kan wel zijn dat dit straatje heel druk wordt in de middag en als je niet van zo’n drukte houdt dan raad ik toch Mercato delle Erbe weer aan waar je de lekkernijen ook kunt kopen.

via Pescherie Vecchie1

De vraag is, wat moet je niet missen als je in Bologna bent? Ik vind dat je naar de Basilica San Luca moet gaan. Je kunt deze bestemming op twee manieren bereiken: te voet of per toeristenbus. Als je te voet gaat, laat me je dan waarschuwen dat de route best pittig is. Het is een heuvelachtige route van meer dan 9 km. De voordelen zijn dat je van de mooie porticos, die deze stad ook beroemd voor is, kunt genieten. Je loopt richting de heuvel met een indrukwekkend uitzicht. Je ervaart dus ook de pelgrimage route.

San Luca ver af copyright

Als dat minder leuk is voor jou of dat je bijvoorbeeld kleine kinderen bij je hebt, net als ik, dan is de toeristenbus wel de beste optie. Je kunt deze bus vinden bij Piazza Maggiore. De bus vertrekt elke uur en stopt rechtstreeks bij San Luca.

Het uitzicht van Bologna en omgeving vanuit San Luca is schitterend! De stilte van de kerk en omgeving is bijzonder. Alle geluiden die bij een stad hoort, zijn weg! Je hoort alleen de wind, de vogels en (ik vind) de rust! Mijn man, dochter en ik hebben het echt leuk gevonden. We hebben eigenlijk niet zo veel gedaan: we hebben even rond gelopen en uiteindelijk gezeten om van de rust en het uitzicht te genieten.

 

Tutta Bella Italia

Owner and blogger of Tutta Bella Italia

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

Laat hier een reactie achter.

avatar
wpDiscuz