Kopfoto portofino

I found my love in Portofino

I found my love in Portofino….  Zo gaat het liedje wat in 1959 uitkwam en gezongen werd door Zangeres Dalida. Die wilde ik daar ook wel vinden. Nee, niet als in een manspersoon, maar de liefde voor het Italiaanse havenstadje zelf natuurlijk. 

Nu is het helemaal niet moeilijk om verliefd te worden op Portofino. De gekleurde huisjes, de baai waarin je aankomt varen en allemaal leuke kleine bootjes liggen te dobberen. Maar ook de enorme grote jachten van wel 4 verdiepingen die daar aanleggen om je aan te vergapen. Omdat het een baai is ligt alles rondom je en je blijft je ogen uitkijken. Grote villa’s met hun paarse bourgainville boven in de heuvels, Castello Brown – het kasteel op de andere zijde helemaal bovenaan, het schattige gele kerkje. Het is er niet groot, maar toch kun je er uuuuuren naar kijken!

De stad zou zijn gesticht door de Romeinen met de naam Portus Delphini, of stad van de dolfijnen, vanwege de grote aantallen dolfijnen die de Golf bevolkten. Het bergachtige schiereiland waarop Portofino gelegen is heeft de status van regionaal natuurpark. De Monte di Portofino is met zijn 612 meter de hoogste top.

Il mare ti ha portato a me (De zee bracht je naar me toe)
Socchiudo gli occhi (Ik sluit mijn ogen)
E a me vicino (En dicht bij mij)
A Portofino (in Portofino)
Rivedo te (ik zie je weer)

Wel maken de prijzen die er gehanteerd worden het een wat moeilijke liefde. De terrasjes zijn niet overvol en we kwamen er al snel achter waarom niet. Waar andere plaatsjes voor een Aperol Spritz tussen de € 4,50 en € 5,50 rekenen, kost deze hier 10 euro. Maar dat is dan ook wel weer het enige wat ik op kan noemen wat minder is aan Portofino, want eerlijk is eerlijk: het is een prachtige plek en je kijkt er je ogen uit! Laten we bij het begin beginnen…

We parkeren onze auto op een parkeerterrein in Rapallo en lopen naar de haven. Bij de kassa van Ferry Terminal Battelli Turistici een retourtje naar Portofino. We reken hier 13 euro per persoon voor af. De boot ligt al klaar en omdat er nog maar een paar passagiers aan boord zijn, hebben we keus in waar we willen zitten. Ik wil altijd strategisch zitten voor mijn foto’s en video’s, dus dat wordt achterop het dek zodat je naar de zijkant en achterzijde kunt draaien om beeld zonder boot of mensen er op te kunnen krijgen.

camera-25 Klik op de foto’s voor een vergroting!

Rapallo castello

Vanaf de boot hebben we een goed uitzicht op Rapallo en Castello di Rapallo.

Rapallo vertrek haven

Na een klein half uurtje varen we uit. De ferry is ondertussen volgeladen met toeristen die naar Santa Margherita Ligure (tussenstop) gaan of net als wij naar Portofino. Onderweg is het genieten van het uitzicht op de Ligurische kustlijn, rijk bedeeld met statige hotels en villa’s.

Rapallo boot vertrekt

We laten Rapallo achter ons…

tussen Rapallo en Margherita

Het is enorm genieten boven op het dek van de ferry. Het is warm weer, zo’n 35 graden en dan is zo’n briesje een welkome verkoeling. Bij het aanmeren in Santa Margherita Ligure krijg ik toch even kippenvel want ik zie het pleintje aan de haven waar mijn inmiddels overleden vader en ik zijn geweest in 2009, hij heeft daar foto’s van staan maken. Dat is even slikken maar ook kan ik mijn ogen er even niet vanaf houden. Alsof je het beeld wat je erbij hebt niet meer los wilt laten. Toch varen we redelijk snel Santa Margherita Ligure weer uit en ik geniet weer verder van alles wat deze prachtige kustlijn mij voorschotelt.

Santa Margherita lugure kustlijn

S Margherita ligure haven

We varen verder naar Portofino en “struikelen” zowat over de luxe jachten die opgesteld liggen als een soort erehaag waar wij doorheen moeten varen. Alleen eigenlijk andersom: wij moeten naar hun kijken, het draait niet om ons. De ene is nog groter dan de andere en er is er zelfs één met een helikopter op de boeg. Schat, ga jij even een boodschapje doen? Ja lief, ik ga wel even snel op en neer met de heli. De vraag is dan wel weer, waar kun je landen? We vinden het vermakelijk om naar te kijken en ik durf te wedden dat iedereen op de ferry toch stiekem even weg droomt bij zoveel luxe. Wanneer is de volgende trekking van de staatsloterij ook alweer?

Jacht met heli

Jachten groep

jachten

We varen Portofino in. Iedereen veert zo’n beetje op van z’n stoel om naar de zijkant van de ferry te lopen en kukelt nog net niet over de railing. De fototoestellen in de aanval en mijn medepassagiers hebben blijkbaar toch ook op mijn plekje zitten azen en vinden het belangrijker dat ZIJ Portofino op de foto krijgen en als ze daarbij zo ongeveer op mijn tenen moeten trappen, dan moet dat maar. Nu gun ik iedereen een mooie foto en met wat geduld (oké en wat lichaamstaal 😉 ) lukt het mij ook om wat goede foto’s te nemen. We meren aan en terwijl iedereen direct naar de uitgang sprint, blijven wij even rustig staan. Je kan tenslotte niet allemaal tegelijk aan wal en het geeft mij even de gelegenheid nog wat foto’s te nemen.

Villa boven ingang Portofino

Zeilboot haven Portofino

Binnenvaren Portofino

Baai Portofino

Eenmaal op vaste grond gaan we op een terrasje even wat drinken en wat eten. Ondertussen kijkend naar de toeristen die net als wij als een soort verliefd blij ei rondlopen om te genieten van dit geweldig mooie plaatsje. We bestellen 2 drankjes en een tosti en rekenen 23 euro af. Ik val bijna van mijn stoel. Een cola, een aperol spritz en een tosti…

Bootjes en uitzicht op kerk

bootjes met uitzicht op kasteel en villa

Hierna was het natuurlijk tijd om rond te gaan lopen door Portofino. We merken op dat er een bijzondere mix is van dure winkels met luxueuze artikelen, voornamelijk kleding en de toeristenwinkeltjes daar tussendoor met kleding, hoedjes, snuisterijtjes, wijn, groente etc.. En het is ook wel te verklaren, er meren daar hele rijke mensen aan maar er worden ook veel toeristen door de ferry’s aangeleverd. Dus voor ieder wat wils.

Winkel pucci

Pucci en Dior zijn zomaar een paar van de luxe kledingwinkels in Portofino.

winkel kleding toeristen

Winkel toeristen

Voor de toeristen zijn er de standaard toeristen- en kleidingwinkels.

Zoals gezegd, het is erg warm en al snel hebben we weer dorst. Maar als echte Hollanders vinden we het te gortig om elk half uur een terrasje op te schieten met die prijzen daar. Normaliter hebben we geen moeite met terrashoppen maar dit keer voelt het als belachelijk. We gaan daarom naar een klein winkeltje wat wijn verkoopt en die hebben een koelkast vol fris en water. Voor 3 euro kopen we 2 flesjes drinken. Hollands of niet, dat voelt toch wat prettiger aan.

Booking.com

We volgen het pad via San Giorgio naar boven, naar de kerk Chiesa San Giorgio. Dit ligt aan een pleintje waarbij je uitzicht hebt over Portofino en aan de andere zijde over zee. De deuren van de kerk alleen al vertellen een verhaal. Dit kerkje uit vermoedelijk 1154 in Romeinse stijl, pronkt boven Portofino uit. Mede dankzij zijn felle gele kleur natuurlijk. Er staat daarboven, als een soort tochtsluis, een flinke bries.  En dat is geen overbodige luxe met dit warme weer.

Kerk Giorgio en castello

Kerk Giorgio

De kerk van binnen met relikwieën van Saint George, de heilige beschermheilige van Portofino.

Beeld meisje zee

Villa tegenover kerk

Deze villa staat tegenover de kerk. 

Portofino van zijkant

Vanaf het plein bij de kerk heb je dit uitzicht op Portofino. 

We volgen het pad verder naar Castello Brown. Niet echt een Italiaanse naam, dit komt doordat Britse Consul Montague Yeats Brown in 1867 het kasteel  wat tot dan toe voor militaire doeleinden was gebruikt het redde van afbreken. Hij kocht het en trommelde een architect en ingenieur op om het om te toveren tot een privé woning zonder aanpassingen aan het kasteel zelf. Sinds 1961 is het eigendom van de gemeente Portofino en tegenwoordig kun je het kasteel bezoeken, worden er tentoonstellingen gehouden maar kun je er ook je bruiloft of een ander evenement houden.

Castello Brown

Castello Brown vanaf de haven van Portofino. Je kunt zien dat je een behoorlijk wandeling omhoog moet maken. Er is geen ander transport daar naartoe.

Bij de ingang zit een man aan een tafeltje waar je de toegangstickets kan kopen. Ze kosten 5 euro per stuk. Bij de ingang sta je eigenlijk gelijk aan de andere kant van het schiereiland waar Castello Brown op ligt. Het is er een gaan en komen van boten. Een prachtig uitzicht.

Uitzicht vanaf andere zijde castello

Zciht van andere zijde castello

Het kasteel zelf is leuk om te bezoeken. Het is klein maar er zijn een paar mooie kamer en het uitzicht vanaf het terras is adembenemend. Je kijkt van een behoorlijke hoogte neer op Portofino (hebben we echt dat hele eind omhoog geklommen?) en je kan je wel voorstellen dat mensen hier hun huwelijksceremonie willen houden. Bovendien is het met een heerlijk briesje ook goed uit te houden.


Het kasteel van binnen.

Ingang Castello

De ingang van het kasteel.

Castello Brown tuin

Het terras ligt hoog boven Portofino, omringt met prachtige bloemperken.

Castello ramen

Het tegelwerk en de raamwerken zijn heel bijzonder.

Vanaf het grote terras kijk je neer op Portofino. Je kan zelfs aardig ver kijken richting Santa Margherita Ligure en Rapallo. Ook zie je achter de bomen van Portofino open zee liggen. Een plaatje is het niet?

Portofino van bovenaf

Portofino zee kant

Portofino richting Rapallo

Het is een gaan en komen met de luxe jachen, de ferry’s en de kleine motorbootjes. 

Portofino panorama

Een panorama foto van Portofino. Klik op de foto om apart en groter in beeld te krijgen.

Portofino en zeezijde

 

Portofino Panorama breed

Ook in het kasteel zelf krijg je door de ramen een prachtig uitzicht.

Castello blik uit raam boten

Raam achterzijde Castello Brown

Castello blik uit raam

Raam voorzijde Castello, uitkijkend op Kerk en de Villa.

We gaan terug naar de haven en hopen nog tijd te hebben om een bootje te pakken naar San Fruttuoso, wat aan de andere kant van Portofino ligt. Je kunt er naartoe wandelen maar dat schijnt een nogal pittige wandeling te zijn, met het bootje is hoogstwaarschijnlijk prettiger én leuker. Helaas zijn we te laat om dit te gaan doen, dus die zetten we op de wishlist bij een volgend bezoek.

san-fruttuoso-990984_1280

san-fruttuoso-1092272_1280

We twijfelen of we toch nog even een drankje op een terrasje zullen nemen. We gaan op een loungebank zitten en wachten op de ober. Dát duurt lang en wanneer hij dan eindelijk komt krijgen we 2 boekjes op ons tafeltje neergelegd. We kijken er in en springen spontaan op, want een cola van 9 euro gaat ons toch écht te ver. We lopen naar het wijnwinkeltje en halen daar maar weer een flesje water van 1,50 en lopen naar de aanlegplaats van de ferry om terug te gaan.

Bootje Luca

ferry kasteel

De ferry die er ligt gaat niet naar Rapallo en dus moeten we wachten op die van 18.00 uur, de laatste boot terug. We zien steeds meer grote jachten binnen varen die aanmeren voor een nacht in Portofino. Een groot team aan mensen komt hieraan te pas. Een op de kade, een in een bootje die om de boeg heen vaart, een aan beide zijden van de jacht om te zien of ze niet tegen de andere boten aankomen en via walkietalkies geven ze de kapitein aanwijzingen om de boot veilig de smalle haven binnen te loodsen. Nu heb ik altijd geleerd dat het niet fatsoenlijk is om te gaan staren, maar dit keer laat ik alle schroom vallen en staar mezelf een ongeluk op zoveel weelde. Wát een boten zijn dit. Drie of vier verdiepingen hoog, met personeel in allemaal dezelfde short met polo waarop de naam van het jacht prijkt. We fantaseren er op los. Elke verdieping heeft een grote tafel op het achterdek en dus zal het ontbijten worden op de onderste, lunchen op de middelste en dineren op de bovenste. Zo heb je 3 x per dag een andere setting. Oh en die whirlpool op de vierde om met een glas bubbels in je handen genieten van het uitzicht.

jacht parkeren

Portofino piazza

Wij stappen met nog veel andere mensen op de Ferry terug naar Rapallo. Het leven is oneerlijk verdeeld, naast ons zit een gezin van 5 personen op een vier verdiepingen tellend jacht, wij met tientallen op plastic stoeltjes op het dek van de ferry. En toch geniet ik enorm, want wát een uitzicht, wát was het hier genieten en in stilzwijgen laten we ons terugvaren genietend van hoe mooi ook weer dit stukje Italië is.

Alle prossima!

NB: Op alle foto’s in deze blog rust Copyrights! Wil je een foto gebruiken voor je blog, Instagram, Facebook, Twitter etc., doe dit dan onder naamsvermelding met link of vraag via liefdevooritalie@gmail.com toestemming. Booking.com

Tutta Bella Italia

Owner and blogger of Tutta Bella Italia

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

37 Comments aan "I found my love in Portofino"

avatar
Sorteer:   Nieuwste | Oudste | Meest op gestemd
Lodi
Gast

Wat is het elke keer een genot om je blogs te lezen en de prachtige foto’s te kunnen zien. Ik vind de gekleurde huisjes altijd zo mooi. Wij zijn gek op Italië, maar komen niet verder dan de bergen en klimrotsen. Toch wil ik deze kant van Italië ook heel graag eens leren kennen.

nicole orriens
Gast

Het ziet er allemaal prachtig uit. Ik kan me voorstellen dat je daar verliefd op bent.

Sarah
Gast

As ik me zo de fotos bekijk en je blog lees dan is het inderdaad niet moeilijk om verliefd te worden, maar de prijzen zijn idd wel erg happig

Kimberly
Gast
Kimberly

Schitterend om die foto’s te zien, ik snap inderdaad wel dat je verliefd bent geworden op deze plek. :)

millie boon
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Gelukkig zijn wij geen terrasjes zitters, want zo te lezen is het hier duur zitten.
Wel mooi om al die luxe jachten te zien.

Hip on Trip
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Oh, wauw, dat ziet er inderdaad mooi uit! Die gaat op m’n lijstje! Prachtige foto’s ook.

Brigitte
Gast
Brigitte

👍🌞 Beste Corine,
We delen onze passie voor Italie maar lees graag jouw blogs! Compliment hoor! En top foto,s wel vergeten dat Portofino ook nog tot de uitjes behoorde vanaf onze vakantie locatie🌝 In bocca sl lupo.
Brigitte

Femke
Gast
Femke

Heerlijk, ik ben verliefd op Italië! Vnl het Como-meer en Meer van Lugano 😍

Dhini
Gast

woow..wat prachtig uitzicht

Nathalie
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Wauw, wat een gaaf dorpje! Ziet er superleuk uit met al die gekleurde huisjes.

Miriam
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Hele mooie uitzicht!
Leuk beschreven.

frieda
Gast
frieda

ik kan het geloven dat je daar je hart verloren bent, zo mooi, prachtige foto’s

annelore
Gast

Dit doet me nu al weer wegdromen van zonnige zomervakanties :-)

Girls-Things
Gast

Wauw, wat ziet dat er mooi uit!
Echt prachtige foto’s.

Laura
Gast

Wauw, prachtig plekje en je hebt er hele mooie foto’s van gemaakt!

Yalou // We are the Earth
Gast

Wauw wat ziet het er schitterend uit! Mooi gedichtje ook, ik zou willen dat ik Italiaans kon op zulke momenten. En over de prijzen, een picknick of inderdaad zelf drinken halen en ergens gaan zitten is vaak net zo leuk! (: Ik ga deze plek in gedachte houden, dankjewel voor je lange post!

Janet
Gast

Het ziet er prachtig uit! Mooie foto’s.. en jammer van de prijzen 😉 Schrikbarend af en toe..

Beau Bewust
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Wat heb je een leuke blog geschreven en wat een mooie foto’s! Ik begrijp dat je verliefd bent geworden op Portofino :-)

judith
Gast

Wow wat super mooi! Ik vind het sowieso altijd wel leuk om mensen met hun jachten aan te gapen, als ze niet willen dat je staart dan hadden ze ook wel op de ferry gezeten

SIS Women
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Ik snap heel goed dat je verliefd bent geworden, wat een geweldige foto’s!

Tiffany
Gast

Wat een prachtige locatie! En mooi blauw water ook.

Blog & Beauty
Gast

Wat ziet het er prachtig uit en wat een mooie foto’s. Wij zijn ook dol op Italië, maar zijn er al een paar jaartjes niet meer geweest.

Thomas
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Wauw wat een prachtige foto’s, een heerlijke bestemming lijkt me!

Marieke
Gast

Superleuk! Ik ken Portofino van the bold and the beautiful. Die filmden daar een bruiloft… zo mooi!

Ilse Zwart
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Oh Portofino ziet er echt prachtig uit!

Lisa
Gast

Wat een fantastische blog heb je, ik ben helemaal fan. Ik ben ook verliefd op Italie!

Bouchra
Gast

Oh dit ziet er heerlijk uit! Mooie foto’s ook!

Jamey
Gast

Wat een prachtige foto’s! Ik krijg spontaan zin om een ticket te boeken.

Madelon - Meer Met Mama
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Het ziet er super mooi uit. Ik kan me voorstellen dat je hier verliefd op bent geworden zeg.

wpDiscuz