Topfoto IK VERTREK

Integreren in de Italiaanse maatschappij

In deze serie van IK VERTREK schrijven twee avonturiers, Helmut & Bert, over hun nieuwe leven in Italië. Zij besloten jaren geleden dat Italië het land is waar ze willen wonen en werken en nu is het er dan eindelijk van gekomen. Ze gaan wonen in Maissana – Lugurië, waar zij appartementen en studio’s exploiteren. Wat een binnenkomen; midden in het hoogseizoen met een auto vol spullen op weg naar het nieuwe avontuur voor de komende twaalf jaar.

In deze blog: Integreren!

Wat hebben we het makkelijk; we huren Bed & Breakfast Fraseneggi en nemen dus een bestaande zaak over. Hulde aan de eigenaren die in de loop der jaren iets moois hebben opgebouwd. Onze taalkennis is nog niet goed genoeg dus we worden geholpen bij het inschrijven in de gemeente, het importeren van de auto en verzekeringen afsluiten. Ook komt er veel kijken bij het openen van een bankrekening; de vriendelijke meneer bij de bank moet er zelf ook om lachen als hij weer 20 formulieren uitdraait van totaal 50 A4-tjes; hij noemt het een half bos dat weer gekapt moet worden. Na 25 (!) handtekeningen per persoon is het gelukt, we hebben een Italiaanse bankrekening. Vervolgens vragen we ook een apparaat aan waardoor je bij de tolwegen zo door kunt rijden; afrekening via je bankrekening. Nou….het is beter dat u daar nog een keer voor terugkomt. Wordt het hem te veel? Of komt de lunchpauze te dicht bij?

We hebben ons opgegeven voor een taalcursus. Drie keer in de week twee uur op drie kwartier rijden vanaf ons huis. De cursus wordt door de overheid gegeven, dus gratis. We zijn nog Nederlands genoeg om dat te waarderen.

Wij doen dus alle mogelijk moeite, met hier en daar hulp om zo snel mogelijk te integreren in de Italiaanse maatschappij; in beider belang. We merken dat de mensen uit het stadje het ook leuk vinden dat er weer nieuws is. Ze proberen minder snel te praten zodat we het dan beter kunnen volgen en zijn zeer bereid om het nog eens te herhalen of het op een andere manier te vertellen.

Zijn Nederlanders door de eeuwen heen meester geworden in het aanpassen aan andere culturen? We hebben de naam veel talen te spreken, flexibel te zijn en oog te hebben voor ontwikkelingen en we hebben een uitstekende handelsgeest.

Maar hoe werkt het bij andere culturen? Italië heeft de laatste jaren veel vluchtelingen vanuit Afrika gekregen. Ook in ons stadje wonen een aantal mensen die duidelijk uit dat continent komen. Maar wat een troosteloze aanblik; de dagen worden doorgebracht rond de kerk waar de mannen via hun telefoon naar muziek luisteren, af en toe met elkaar praten maar verder vooral niets doen. Dat schijnt ook niet te mogen. Ik zou zeggen, laat de overheid die mensen stimuleren vrijwilligerswerk te doen of op een andere manier zich nuttig te maken. Ook hier zijn veel ouderen die heel graag geholpen willen worden. Dat is goed voor de integratie en geeft je je gevoel van eigenwaarde terug. Deze projecten werken in Nederland ook. Mocht de toestemming er ooit komen; bij ons zijn ze welkom om een tijdje mee te draaien. Integratie is het toverwoord!

A presto!
Helmut & Bert

logo

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van deze serie van “Ik vertrek”? Meldt je dan nu aan voor de nieuwsbrief:

Ja, ik meld mij aan om de nieuwsbrief te ontvangen.

* e-mailadres is verplicht, naam optioneel. Wel graag na ontvangst mail aanmelding bevestigen! (kijk ook in de spammap)

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

Laat hier een reactie achter.

avatar
wpDiscuz