12924522_1205466016137712_5716894835003464287_n

Pazzi Olandesi: Hoe bouw je een zwembad in 1 maand?

Irma van der Linden woont en werkt samen met man en gezin een deel van het jaar in Piemonte, waar ze al 10 jaar een kleinschalig vakantie resort hebben, genaamd Vecchia Borgata I Muri. In het voor- en najaar geliefde plek voor rustzoekers en fietsers; in het hoogseizoen ontvangen ze voornamelijk gezinnen met kinderen. Irma heeft een toeristische opleiding aan het TIO gevolgd en naast haar vaste werkzaamheden voor het vakantiepark organiseert ze ook speciale (trainings)weekenden voor vrouwen in Piemonte. Voor Tutta Bella Italia zal Irma regelmatig over haar belevenissen in Piemonte schrijven.

Gewoon … door ons ding te doen. Afgelopen zomer werd besloten, dat we nu toch echt aan een nieuw zwembad moesten, want de hoeveelheid gasten in het water had beduidend minder bewegingsruimte dan de gasten 10 jaar geleden. Destijds zijn we begonnen met ‘slechts’ 3 accommodaties en het toch wel ruime bad van 8×4 bood toen meer dan voldoende gerief voor de 12-15 gasten. We hebben de afgelopen jaren echter behoorlijke bijgebouwd en verbouwd en hebben inmiddels een heel mooi aantal van 6 accommodaties en tegen dat menselijk geweld was ons blauwe ovale bad niet opgewassen.

Toen het besluit eenmaal gevallen was, is Fred zich gaan verdiepen in baden, waterzuivering en leveranciers en ik vroeg de nodige offertes op. Daarbij ontkom je niet aan de nodige bezoekjes van Italiaanse zwembadboeren en na vele kopjes koffie, glaasjes water en rondjes over het terrein was het in ieder geval duidelijk, dat het hele project nogal in de papieren zou lopen. Om over de wederom benodigde vergunningen en tekeningen nog maar te zwijgen. Na intensief beraad besloten we dan ook de bekende sprong in het diepe, onderweg bouwen we wel een vliegtuig, weer te wagen en Freds transformatie tot zwembadbouwer was een feit.
Hij had op internet een zelfbouwpakket gezien en met speciale hard geperste piepschuim blokken in Duplo-uitvoering zou hij zelf het bad van 5×12 aanleggen. Ambitieus plan, maar als je het niet probeert, dan weet je ook niet of het lukt.

 

Eind September werd het oude zwembad uitgegraven en een nieuwe betonnen vloer gestort. Deze lieten we de hele winter inklinken en dan kon de bouw van het nieuwe bad begin Maart aanvangen. Een fantastische winter met geen drup regen, geen vlok sneeuw en volop zon. Zo vertrok Fred met bouwmaatjes André en ome Mart vol goede zin richting Piemonte in de vroege ochtend van Zaterdag 26 Februari.


Tot een ieders verbijstering arriveerde hij daar aan het einde van de dag in een dikke laag sneeuw! Nu zijn we de laatste jaren als dienstverleners in de recreatiebranche zo flexibel als een elastiekje geworden, dus deze kleine tegenslag kon de mannen van staal niet deren. Aldus begonnen ze op Zondag dan maar fris en fruitig aan een binnenverbouwing en sloopten ze de keuken van appartement Mario eruit. Je moet tenslotte iets en dit stond toch op het lijstje. Maandagochtend kon hij dan de vergunning ophalen bij de comune (gemeentehuis), want die zou daar klaarliggen. Maar … uiteraard lag die niet klaar. Kan ik me daar soms nog even aan ergeren (ik had tenslotte alle voorbereidende acties 3x gecheckt en nagebeld!), Fred wordt er al helemaal niet warm of koud van, dus de bouw van het zwembad ving vrolijk aan, dan maar zonder vergunning, op Woensdagochtend nadat het bad op Dinsdag was geleverd. De sneeuw was een heel eind weggesmolten en de mannen hadden de vloer en de rest van het ooit-is-het-weer-een-zwembad-gat sneeuwvrij gemaakt. De zon scheen inmiddels heerlijk en in een dag tijd stond het geraamte van het nieuwe luxe ‘I Muri’ zwembad overeind.

1917517_10206985080997820_2225946805588300057_n

Een time Lapse filmpje was fenomenaal en deed ons in Nederland voelen of we er een beetje bij waren.

Toen volgde de zware klus van het handmatig storten van het cement. Met emmertjes moest het hele geraamte van een laag onverwoestbaar steen worden voorzien, want de grote kraan kon er via het terrein niet bijkomen. Volgende uitdaging was het bevestigen van het precies op maat gemaakte folie. Oeps, die moet er eigenlijk ingehangen worden onder optimale omstandigheden, zijnde 18 graden. Een dergelijke temperatuur kon het zonnetje nog niet leveren, dus met elke dag een paar centimeter meer oprekken van het folie lukte het eindelijk na een week om het zeil op z’n plek te hebben en aan te gaan vullen met grond rondom en tegelijkertijd met water in het bad zelf. Daar moest nog wel even voor gevochten worden! Wij hebben een deadline. Op 23 April staan de eerste gasten voor de deur en moet er gewoon een prachtig zwembad met dito terras liggen.

12798905_1195795363771444_4871694279005593989_n

In Italië pakken ze het liever iets rustiger aan, wachten ze liever even tot de grond weer helemaal droog is en ze zeker zijn van wat stabieler weer. Dat wij een zwembad klaar willen hebben in Mei snappen ze al helemaal niet, want in Italië gaan de zwembaden pas in Juli open. Fred dramde echter door, dat het kraantje moest komen om de grond aan te vullen rondom het zwembad of het nu helemaal verantwoord was of niet, want ze moesten door! Onze aannemer, annex buurman, annex goede vriend en annex burgemeester was het er niet mee eens en mompelde meermaals pazzi Olandesi, maar Fred won. Dus een goede week later (3 1/2 week na aanvang werkzaamheden!) ligt er een prachtig bad in wording.

 

 

De laatste puntjes moeten op de ‘i’ gezet worden en dan kunnen ze het terras rondom tegelen. Aankomstdatum eerste gasten komt steeds dichterbij en gelukkig komt er ook zicht op de einddatum van de werkzaamheden. Tenminste, van de werkzaamheden aan ons nieuwe luxe zwembad. Werk blijft er altijd liggen, maar dat vinden we ook prima. Als ondernemers met passie voor ons bedrijf zie je overal werk, maar door het plezier dat we in ons werk hebben, maakt dat het alleen maar leuk. Altijd weer een nieuwe uitdaging, project, verbetering. Maar een van de grootste uitdagingen, projecten en verbeteringen staat op het punt om afgerond te worden.

A presto!
La Dolce

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

2 Comments aan "Pazzi Olandesi: Hoe bouw je een zwembad in 1 maand?"

avatar
Sorteer:   Nieuwste | Oudste | Meest op gestemd
Henk Beukman
Gast
Henk Beukman
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Mooi verhaal! En wat kostte het project zo inclusief alle kosten?
Ik ga zelf een bad laten bouwen in de buurt van Lucca en schrik me dood van de eerste aanbiedingen…

Irma
Gast

Kost best wat, Henk. Maar dan heb je ook wat. Aanschaf pakket blokken, pomp etc (in 1 koop, ik kan je adres geven als je even contact opneemt) kwam op 10.000,- ex BTW. Fred heeft dus met hulp zelf gebouwd, maar beton, graven etc kwam ook op ruim 10.000,- Terras er omheen, hekwerk etc … Al met al heeft het bad zo’n 30.000,- gekost.

wpDiscuz