bannermatera

Matera, sprookjesachtig mooi!

Wie de serie “Italy Unpacked” volgt heeft in de aflevering “Matera, From the Stones to the Stars“! al kennis kunnen maken met het stadje Matera. Sassi di Matera betekend letterlijk: Stenen van Matera, prehistorische grotwoningen in de Italiaanse stad Matera in Basilicata. 

matera kaart

Matera is de hoofstad van de gelijknamige provincie in de kleine zuidelijke regio Basilicata, in het noorden begrensd door Campania, in het oosten door Puglia en in het zuiden en westen door Calabria.

Het gebied rondom Matera is vanaf de oude steentijd bewoond geweest. De stad zelf werd volgens overlevering door de Romeinen gesticht in de derde eeuw voor Christus waarvan het grootste deel zich bevindt tussen de twee bergkloven in. Matera bestaat uit drie delen: de Sasso Barisano, de Sasso Caveoso en het ‘moderne’ stadsdeel wat rond 1950 werd gebouwd. De twee Sassi-delen werden in 1993 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Matera is al jaren een uitverkoren plek van filmmakers geweest, van Hollywood tot Cinecittà, voornamelijk voor films met een Christelijke inslag, zoals een van de laatste films ‘The Passion of Christ’ van Mel Gibson, die naar ik meen te weten meer controversieel en sensatiebelust was dan de meeste andere films die hier gedraaid werden door Italiaanse regisseurs.

Passion_of_the_Christ_30

“The Passion of Crist” 2004 – opgenomen in Matera.

Als je wil weten hoe zo’n Sassi huis er vroeger, in de tijd dat familiegroepen van wel 10 personen een kleine woning moesten delen zonder electriciteit of stromend water, uitzag, bezoek dan een van de kleine musea van de stad waar replica’s te zien zijn. Tot in 1960 woonde het grootste deel van de bevolking van Matera nog in deze traditionele grotwoningen.

12_168_large

large

Matera

Verblijven in Matera zal een ware belevenis zijn, want het is mogelijk om daadwerkelijk in zo’n grot te slapen. Hotel Difussa heeft de “grotkamers” omgetoverd tot een waar paradijsje.

grotte-della-civita-camera

Difusso1

camere-08-2

Hoofdstad van Cultuur in 2019

Matera zal in 2019 de Europese Hoofdstad van Cultuur zijn. Dat voelt misschien nog als ‘ver weg’, maar je wil dit toch niet missen en alvast in je agenda plaatsen. Holland Italia Events organiseert er een reis naartoe. De details zijn nog niet duidelijk, maar op hun website hebben ze de reis alvast geplaatst zodat er op ingeschreven kan worden. De informatie over deze reis vind je HIER! 

Zodra alle details bekend zijn, zullen wij hier op onze blog en via onze social media accounts (Facebook & Twitter) een update geven.

15686250

44304403

15686192

15685903

‘s Avonds met alle lichtjes aan is het helemaal sprookjesachtig mooi!
Tramonto Sassi di Matera

Tutta Bella Italia

Owner and blogger of Tutta Bella Italia

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

2 Comments aan "Matera, sprookjesachtig mooi!"

avatar
Sorteer:   Nieuwste | Oudste | Meest op gestemd
Yvonne
Gast

Sinds ik een tijdje terug voor het eerst van Matara hoorde en er beelden van zag wil ik er echt naartoe! Lijkt me fantastisch. En nu ik weet dat je in zo’n mooie grotkamer kan overnachten wil ik dat natuurlijk ook, haha.

Vera
Gast

Wauw, wat een magische omgeving. Ik ben al vaker in Italie geweest maar dit lijkt me erg bijzonder om heen te gaan.

wpDiscuz