topfoto

Olijfolie – tot op de laatste olijfjes in het gras

Je koopt af en toe een goede fles olijfolie en denkt “wat is dat duur”.  Vanaf nu zal ik dat nooit meer zeggen. Een aantal dagen hebben we samen met Saskia, Dmitri en Dajo van onze zusterbedrijven Olivarancio en Rio Requesa olijven geplukt.

Plukken was niet het goede woord; de bomen waren door de vorige eigenaar niet onderhouden en groeiden tot in de hemel met maar hier en daar goede vruchtdragende takken. Het werd dus een combinatie van zagen, snoeien, plukken en, zoals het hoort de olijven uit de boom kammen. Maar als je takken uit een boom zaagt, vallen die in het net waar eigenlijk olijven moeten liggen. Dus handmatig alle takken en takjes uit het net pulken en de olijven overhouden.

Gevolg; spierpijn, kramp in de handen en …. een prachtige oogst ! Wat een voldaan gevoel als de een na de andere bak gevuld wordt.

De buren stonden schuddebuikend van het lachen naar die rare Nederlanders te kijken. Maar na twee dagen kregen ze in de gaten dat de bomen op de goede manier gesnoeid werden, de oogst goed was en we er ook nog lol in hadden.

Van de ene buurman mochten we een machine lenen die de blaadjes uit de bakken schudt, de ander kwam met goede adviezen over het opslaan voordat ze naar de pers gingen en de derde vond dat we toch alle olijfjes die tussen het gras verdwenen, ook op moesten rapen. Doodzonde om te laten liggen!

het plukresultaat

Het plukresultaat…

Helaas konden wij niet mee naar de molen Solari Mauro omdat we les hadden maar gelukkig zijn er mooie foto’s gemaakt. Wat een bijzondere biologische olie is het geworden; prachtige kleur en heerlijk van smaak.

de pers

Door de pers…

de olie

Het groene goud…

En nu volgt de zoektocht naar mooie flessen en het ontwerpen van de etiketten. Komt bij ons takenlijstje; wel ergens bovenaan want we willen in het voorjaar onze gasten mee laten genieten van dit heerlijke vloeibare goud.

Verder zijn we ook bezig met vertalen van wandelroutes, schilderen van het laatste appartement en zoeken naar een mooie huiswijn. Kortom; laat het voorjaar maar komen, we zijn (bijna) klaar voor onze eerste gasten. We hebben zelfs een leuke actie; vóór 15 december boeken voor april of mei en je ontvangt een rugzak met een lunch voor twee personen, voor je wandeltocht of citytrip. Lees verder over deze actie op www.fraseneggi.com

Afgelopen zondag hebben we de eerste wandeling gedaan om te kijken of die een plekje in onze boeken verdient; o.a. door de oude spoortunnel bij Levanto gelopen en via Bonassola de berg op en over een schitterend pad met uitzicht over de zee terug naar Levanto. Deze tocht wordt zeker een aanrader.

de tunnel

uitzicht2

Ik zou zeggen: tot ziens!

Bert & Helmut

logo

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van deze serie van “Ik vertrek”? Meldt je dan nu aan voor de nieuwsbrief:

Ja, ik meld mij aan om de nieuwsbrief te ontvangen.

* e-mailadres is verplicht, naam optioneel. Wel graag na ontvangst mail aanmelding bevestigen! (kijk ook in de spammap)

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

3 Comments aan "Olijfolie – tot op de laatste olijfjes in het gras"

avatar
Sorteer:   Nieuwste | Oudste | Meest op gestemd
Trea
Gast
Trea

Ik vind jullie blog ontzettend leuk, heel veel enthousiasme! We kunnen niet wachten om te komen en alles bij jullie te beleven!

Bert
Gast
Bert

Dank je wel!. Het aftellen kan beginnen

Bryn van Nuissenburg
Gast

Wat een mooie foto’s! Super leuk om jullie verhalen te lezen. Ik denk meestal ook van dat een olijfolie fles duur is. Maar ik had geen idee dat je dit er allemaal voor moest doen.

wpDiscuz