Topfoto blog stadswandeling

Umbrië 6-luik: de stadswandeling van Liesbeth door Città della Pieve

Umbrië ligt in het midden van de laars, ingeklemd tussen Toscane, Lazio, Le Marche en Abruzzo. De regio is verdeeld in 2 provincies: Terni en Perugia. Wij waren afgelopen week in de provincie Perugia, in Citta della Pieve. We waren daar op uitnodiging van 2 prachtige locaties: Podere Umbro & Pian della Bandina. In deze blog vertellen we je over de stadswandeling in het pittoreske stadje Città della Pieve.

Een stadswandeling met een gids is leuk, maar nog veel leuker is als je een privé tour krijgt! En helemaal als die gids Liesbeth is, want die doet het met liefde en passie. Na een kort bezoekje aan de plaatselijke VVV waar we voorgesteld werden aan Flavia, een vrolijke meid die ons wat tips geeft en we kunnen op pad.

Het eerste wat we bezoeken is nog maar net geopend en dus zelfs voor Liesbeth en Guido nieuw. In het gebouw wat direct achter de kerk “San Francisco” ligt, in een apart zaaltje, is de oudste fresco die gevonden is in Città della Pieve. Deze dateert uit 1384.

oudste fresco in Citta della Pieve

De oudste Fresco van Città della Pieve uit 1384 – De kruisiging: de tranen van de engelen.

tuin achter francisco

Achter de kerk bevind zich deze tuin waar de deur naar de zaal leidt waar de oudste Fresco van Città della Pieve zich bevindt.

Het is winter dus niet alles is open, maar gelukkig is er nog genoeg te zien. We worden meegenomen naar mooie plekjes en wat ik zo leuk vind aan deze rondleiding is dat Liesbeth niet zoals de meeste gidsen aan de haal gaat met enorm veel geschiedenis en jaartallen maar juist niet te veel informatie geeft en alleen de leuke details en anekdotes verteld. Dingen die je echt onthoud en niet na een uur weer kwijt bent.

Città della Pieve is rijk aan prachtige kerken, we zagen er 3 die nog dienst doen als kerk en één die als museum dient. Deze laatste is gesloten in de winter maar gelukkig hebben Liesbeth en Guido zo hun contacten en zorgden ervoor dat we die toch te zien kregen.

De eerste kerk die we bekeken was die van San Francisco.

Op het plein voor deze kerk staat een gedenkteken.

Er staat op: de zonen van Citta della Pieve die dapper gevallen zijn in de Grote Oorlog. 

 We lopen verder en komen langs een andere kerk waar we even naar binnen lopen. Er staat een groot kruis in de hoek, deze wordt door één persoon gedragen tijdens de processie. Het is een prachtig klein kerkje.

We lopen door het centrum verder en als fan van de mooie grote Italiaanse deuren kan ik het niet laten de prachtige deuren van de markthal even op de foto te zetten.

Onze volgende kerk die we bezoeken is de Parochie van de heilige Gervasio en Protasio. Een grote kerk

De kerk aan de buitenkant en de kapel binnen in de kerk. 

Foto 1: Op de banken staat de naam van de familie die als enige het recht heeft daar te gaan zitten.
Foto 2: Achterin de kerk staat de orgel en het balkon waar het koor staat.
Foto 3: Het zelfportret van Pietro Perugino (eigenlijke naam Pietro Vannucci), een belangrijke schilder in Città della Pieve.

Tegenover deze kerk ligt het Palazzo della Corgna. Onafgebouwd weliswaar maar waarom dat is, daar kan Liesbeth alles over vertellen.

De binnenkant is minstens zo mooi als de buitenkant doet vermoeden. We kijken onze ogen uit, de zalen, de markante deuren, de vele fresco’s en het uitzicht van een balkon (waar we eigenlijk niet mochten komen ;)) is fantastisch!

palazzo uitzicht terras boven

palazzo plafond 2

We lopen een rondje door het centrum waarbij Liesbeth en Guido ons wijzen op de leuke restaurantjes en waarom je juist daar heen moet. We lopen door leuke steegjes en kijken onze ogen uit! Je kent ze denk ik wel: van die typische Italiaanse smalle straatjes. Geweldig!

centrum3

We hebben nog veel meer gezien maar dat is teveel om in deze blog te laten zien. Daarom komen we binnenkort in een andere blog met nog wat te laten zien en ook aankomende zomer, als we daar weer zijn zullen we andere plekjes opzoeken die we nu niet konden bezoeken. Maar ook op onze Facebook pagina posten we regelmatig foto’s wat niet in de blogs terug te vinden is. Volg ons daar dus om nóg meer van Italië te zien.

Na deze geweldige stadswandeling zijn we ‘s avonds met Liesbeth en Guido gaan eten in het beste restaurant van de stad: Bruno Coppetta. De blog hierover vind je hier!

Alla prossima!

Tutta Bella Italia

Owner and blogger of Tutta Bella Italia

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

14 Comments aan "Umbrië 6-luik: de stadswandeling van Liesbeth door Città della Pieve"

avatar
Sorteer:   Nieuwste | Oudste | Meest op gestemd
martiena
Gast
martiena

Door je blog neem je me echt mee op je reis! Sprekende foto’s!

Lien
Gast

Leuk! Ik ben al benieuwd naar je volgende blog hierover!

Jessie
Gast

Oh, wat heerlijk om even aan de herfst te ontsnappen. Die smalle steegjes, het kan zo van een ansichtkaart komen. Mooi hoe je je enthousiasme overbrengt!

Peggy
Gast

Super leuk! Mooie foto’s en leuk geschreven. Nog nooit van deze plaats gehoord :).

nicole orriens
Gast

Wat mooi zeg. En wat fijn dat je een privé touw kreeg!

Hanneke
Gast

Wat een mooie foto’s! Lijkt net of ik er zelf een beetje ben, doe je heel leuk :)

Sandy
Gast

Die kerk, wat ontzettend mooi zeg! Je foto’s nemen je echt heel mooi mee naar de omgeving, geweldig

Janet
Gast

Leuk, die schattige straatjes!

Thalmaray
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Als Italië liefhebber kon je niet missen bij mij met deze blog. Je informatie is relevant, de gekozen afbeeldingen zijn mooi, dus wat mij betreft een winner! Ciao!

wpDiscuz