Bruno Coppetta topfoto

Umbrië 6-luik: Dineren bij Bruno Coppetta

Umbrië ligt in het midden van de laars, ingeklemd tussen Toscane, Lazio, Le Marche en Abruzzo. De regio is verdeeld in 2 provincies: Terni en Perugia. Wij waren afgelopen week in de provincie Perugia, in Citta della Pieve. We waren daar op uitnodiging van 2 prachtige locaties: Podere Umbro & Pian della Bandina. In deze blog vertellen we je over ons bezoek aan Trattoria Bruno Copetta, waar we heerlijk hebben gegeten.

Eten…, dat is wat mij betreft echt wat onlosmakelijk verbonden is met Italië. En wijn natuurlijk, maar onze blog over de wijnproeverij wordt op dit moment geschreven en komt binnenkort online. Liesbeth en Guido namen ons mee naar Bruno Coppetta die in het centrum van Città della Pieve gevestigd zit. Ze hebben meerdere ruimtes, één beneden waar je én de pizzabakker én de grillmaster aan het werk kunt zien en dan nog 2 “sala affescata” prachtige zalen boven voorzien van een plafond fresco.

Bruno Coppetta nam in 1965, samen met zijn vrouw Santina, de trattoria over van de toenmalige eigenaar. Nu runt zijn zoon Maurizio de zaak maar Bruno en Santina zijn niet op hun laueren gaan rusten, zij zijn nog altijd actief in het restaurant. Papa Bruno heeft zelfs een geheel eigen taak: het snijden van de “prosciutto crudo”, rauwe ham van het been.

Ontzettend lieve mensen, Bruno en Santina die nog dagelijks in het restaurant meehelpen. Bruno snijdt de rauwe ham en Santina helpt mee waar nodig in de keuken.

Twee dagen eerder hadden wij er samen al gegeten in de zaal met de rood/gele fresco (2e foto) . We hadden toen een 3 gangen-menu op en zoals het vaak gaat in Italië, je krijgt dan veel te veel. We kregen het, hoe we ons best ook deden, niet op. Maar hetgeen we kregen was wel fantastisch lekker!

Zo hadden we bijvoorbeeld een Risotto allo Zafferano ofwel Risotto met Saffraan. Een product wat in Città della Pieve zelf verbouwd wordt. De bloem waar de stamper van gebruikt wordt is de krokus. Het krijgt bij gebruik een gele kleur.

Ook zijn ze bij Bruno Coppetta thuis in vlees. Ook hierin zijn ze niet scheutig.

IMG_20170204_204709

Maar terug naar ons dinertje met Liesbeth en Guido…. Liesbeth had met de chef afgesproken dat we een 5 gangen-diner zouden doen maar omdat we al zoveel gegeten hadden die dagen ervoor, het echt kleine porties moesten zijn. Maar ja, dat wat wij klein noemen… Bij Bruno Coppetta willen ze hun gasten verwennen en dus werden de porties voor ons doen nog steeds groot! Maar wat was het heerlijk!

Als eerste moest de wijn gekozen worden, dat deden Guido en Liesbeth en dat werd deze heerlijke witte wijn:

IMG_20170207_200500

We begonnen met een Antipasto del Coppetta, een diversiteit aan hapjes zoals de rauwe ham en pizzabrood. We moesten uitkijken dat we onze buik hiermee al niet rond aten, zo lekker was dit.

IMG_20170207_202207

Hierna kregen we een Tortellini al buro met zwarte truffel. Nu moet je weten dat vooral ik een enorme liefhebster ben van truffels. De witte is mijn favoriet maar ook de zwarte vind ik lekker. De pasta werd opgediend aan tafel en ter plekke werd de truffel er overheen geraspt. Altijd leuk om te zien.

De derde gang was Pici, een dikke pasta die aan tafel bereid werd in een grote “holle” Grana Padano. Ook dit gerecht was heerlijk maar heel machtig. En gezien we een aardig bord vol kregen was het voor mij in ieder geval onmogelijk deze op te krijgen. De ober keek me met opgetrokken wenkbrauwen aan en vroeg me of het wel lekker was. Ja absoluut, maar man ik krijg dit na 2 gerechten en nog 2 te gaan echt niet op! Ik begrijp dan ook nog steeds niet hoe de Italianen het voor elkaar krijgen alles op te krijgen.

IMG_20170207_210016

De Pici werd bereidt aan tafel in een “holle” Grana Padano”.

En dan is het tijd voor de 4e gang: vlees!

Al het vlees wordt door de chef zelf gesneden en gaat daarna de enorme op hout gestookte grill in. Dit gebeurd in de “open keuken”, een deel van het restaurant op de begane grond waar de pizza’s en het vlees bereid wordt. De andere gerechten komen uit de afgesloten keuken.

We kregen een mixed grill met aardappeltjes. Ook dit was weer heerlijk!

IMG_20170207_212850

En als je denkt dat we toen nog niet bomvol zaten, jawel, maar er kwam nog een laatste gerecht. Dat bestond uit koffie/thee met gebakjes. Nu drink ikzelf nooit koffie of thee na mijn eten, dus mocht ik kiezen tussen een grappa en limoncello. En zie hier mijn keuze…

Ze hoefden me nog net niet naar buiten te rollen, maar ik was er wel van overtuigd dat ik de dagen er na niet meer zou hoeven eten. Zo veel eten, ondanks dat we ze op het hart gedrukt hadden echt met kleine porties te geven, maar het was echt heerlijk! We hebben er enorm van genoten!

Trattoria Bruno Coppetta, een geweldig restaurant waar je waar voor je geld krijgt. Niet duur maar goed (en veel) eten. Bediening heel vriendelijk maar introvert, niet aanwezig dus maar wel heel gastvrij. Maurizio en zijn vrouw stralen professionaliteit uit en vinden duidelijk de belevenis van eten en drinken belangrijk. Kwaliteit staat ook duidelijk voorop. Bij vertrek dankt Maurizio je door persoonlijk je hand te schudden. Een gebaar wat ik in ieder geval heel erg waardeer.

Dank Liesbeth en Guido dat jullie ons hiermee naartoe namen. We hebben ervan genoten!

Alla prossima!

Tutta Bella Italia

Owner and blogger of Tutta Bella Italia

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

2 Comments aan "Umbrië 6-luik: Dineren bij Bruno Coppetta"

avatar
Sorteer:   Nieuwste | Oudste | Meest op gestemd
trackback

[…] Na deze geweldige stadswandeling zijn we ‘s avonds met Liesbeth en Guido gaan eten in het beste restaurant van de stad: Bruno Coppetta. De blog hierover vind je hier! […]

Rinie Jansen
Gast
Rinie Jansen

We zijn in september 2016, met 4 volwassenen te gast geweest bij Liesbeth en Guido. We hebben er een prachtige week gehad. We hebben deelgenomen aan alle aangeboden uitstapjes zoals een wijnexcursie bij Pomario en een rondleiding in Citta della Pieve door Liesbeth. De rondleiding werd afgesloten door het overheerlijk 5-gangendiner bij Bruno Coppella. Een geweldige culinaire ervaring. Het was een geweldige week en we gaan zeker nog eens terug.

wpDiscuz