topfoto pomario

Umbrië 6-luik: Wijn proeven bij Pomario

Umbrië ligt in het midden van de laars, ingeklemd tussen Toscane, Lazio, Le Marche en Abruzzo. De regio is verdeeld in 2 provincies: Terni en Perugia. Wij waren begin februari in de provincie Perugia, in Citta della Pieve. We waren daar op uitnodiging van 2 prachtige locaties: Podere Umbro & Pian della Bandina. In deze blog vertellen we je over de wijnproeverij bij de biologische wijnboerderij Pomario.

Wijn, ik ben er dol op! Vooral de witte maar bij een proeverij kom je er eigenlijk niet onderuit om ook de rode te proeven. Nu mag je de wijn die je proeft altijd uitspugen maar dat is in mijn boek toch echt een soort van vloeken in de kerk. Wijn spuug je niet uit, klaar! Voor wie het wel doet: ik word niet boos hoor! 😉

We logeren bij Liesbeth en Guido (zie blog hier) en zij nemen mij mee naar de wijnboerderij Pomario van La Famiglia Spalletti Trivelli. Vanaf het huis van Liesbeth en Guido kun je de wijnboerderij al zien liggen, maar we moeten er zo’n 15 minuten voor omrijden om er te komen. We moeten ook daar weer een vrij lange strada bianca af rijden maar dan heb je ook wel wat: een prachtig gelegen huis met daarbij horende cantina tussen de olijf- en wijngaarden. Ze produceren naast wijn ook olijfolie.

poort

Na ongeveer een kilometer op de strada bianca kom je bij de poort van Pomario aan.

We worden hartelijk verwelkomt door Stefania. Zij is de Cantiniera, de beheerster van de catina zeg maar. In Italië is de cantina de ruimte waar de druiven worden omgezet naar wijn, waar de tanks en de houten vaten staan waarin de wijn bewaard wordt tot het de flessen in mag. Stefania houdt zich bezig met de controle van de ranken en werkt ook in de wijnkelder om te zorgen dat alle processen goed lopen. Ze neemt mij mee naar alle ruimtes waar ze verteld hoe de processen in gang worden gezet en hoe lang welke wijn bewaard wordt. De houten vaten worden elke paar minuten benevelt door watersprays die in het plafond zitten.

Ook mag ik even de wijnkelder in waar hele oude wijnen opgeslagen liggen. Dat vind ik een mooie traditie die ik bij elke wijnboerderij weer terug zie komen.

De familie Spalletti kwam in 2004 naar Umbrië om er een plekje te vinden om af en toe, vanuit hun enorm drukke bestaan, wat rust op te kunnen zoeken. Ze hebben een luxe hotel in Rome: Villa Spalletti Trivelli.

Hotel Spalletti

De wijngaarden waren al aanwezig, maar eigenlijk zochten ze alleen een buitenhuis en geen extra bedrijf. Maar in 2009 besloten ze dat het toch wel erg leuk was om dit er naast te doen, gewoon als een soort van hobby en zo werd Pomario geboren. Voor de familie was het wel enorm belangrijk dat alles op biologische basis werd verbouwd en je merkt nu nog in de verhalen dat dit enorm belangrijk is. Dit kan mede gedaan worden door de vele bomen die rondom de gaarden staan, deze zijn als een natuurlijk bescherming voor de druiven. Ook kweken ze rozen, deze geven aan hoe de gezondheid is van de wijnranken. Ze kweken ze zelf hun kleine kas waarna ze tussen de ranken geplant worden.

rozenkas

Na de rondleiding is het dan toch echt tijd om te gaan proeven. De glazen staan klaar, de hapjes worden erbij gezet en de wijn wordt ingeschonken. Voor grote groepen hebben ze grotere ruimtes, maar wij zijn samen en krijgen een plekje in de gezellige woonkamer. Met het knapperende haardvuur voelt het meer dan welkom om een aantal wijntjes te gaan proeven.

Federica, de agronomist (landbouwkundige) en general manager van de wijnboerderij komt er ook gezellig bij. Ook is er nog een derde vrouw, dat is Mery en die enologist. Zij was helaas niet aanwezig. In dit bedrijf dus 3 vrouwen die zorgen voor de het rijlen en zijlen van het bedrijf, maar natuurlijk hebben ze ook een groep mannen die met hun samen de oogst doen en de nodige andere zaken. Zoals Stefania het zo mooi verwoord: het is één grote familie.

huiskamer proeven bij de open haard

We krijgen 2 witte wijnen, 2 rode en 1 rosé te proeven.

Wij stellen aan u voor:

1) Sariano – is een rode, wat zwaardere wijn die na 2/3 maanden in de RVS vaten nog 22 maanden in de houten vaten bewaard wordt.
2) Rubicola – is een zachte rode wijn die kort in de RVS vaten blijft voordat het de fles in gaat.
3) Rondirosse – een rosé zoals rosé moet zijn: heerlijk fruitig!
4) Arale – een witte wijn van de 2e persing na de Batticola. Deze lijkt qua smaak veel op een rode wijn, je proeft het hout waarin het gezeten heeft.
5) Batticoda – een heerlijke frisse wijn, zacht van smaak en wat mij betreft echt een zomerwijn.

Ook maken ze zelf olijfolie van eigen olijfgaard. Ze hebben ook een eigen pers staan om te zorgen dat er geen kruisbestuiving kan ontstaan. Omdat ze biologisch verbouwen willen ze niet dat door die kruisbestuiving er bijvoorbeeld mugjes in komen. Ze persen elke druif maar 1 keer (1e persing).

olijfolie

Ze hebben helaas nog geen importeur in Nederland maar mocht je geïnteresseerd zijn in deze wijnen, dan kunnen je die bestellen via Guido en Liesbeth via info@piandellabandina.nl. Ze komen in maart (2017) weer naar Nederland en kunnen dit dan voor je meenemen. (Af te halen in de buurt van Dordrecht)

Tot slot laat ik jullie zien hoe gezellig we het hadden. :)

Het is daar nu winter en daarom ziet het er allemaal wat kaal uit, maar aankomende zomer komen we daar terug voor een uitgebreide lunch en wijnproeverij en dan komen we zeker terug met nieuwe mooie foto’s!

A prossima!
Ciao, Corine

Tutta Bella Italia

Owner and blogger of Tutta Bella Italia

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

2 Comments aan "Umbrië 6-luik: Wijn proeven bij Pomario"

avatar
Sorteer:   Nieuwste | Oudste | Meest op gestemd
trackback

[…] Tutta Bella Italia […]

wpDiscuz