Lago di Como-villa del balbianello

Villa del Balbianello

Wie naar het Comomeer op vakantie gaat mag een bezoekje aan de 18e eeuwse Villa del Balbianello gewoonweg niet overslaan! Ooit decor voor diverse films waaronder de James Bond film Casino Royale. Het ligt op de uitstulping van een schiereiland bij Lenno en als je vanuit deze plaats er naartoe vaart is het helemaal een belevenis want ineens doemt het statige gebouw ineens op! We nemen je mee…

Er zijn twee mogelijkheden om bij de Villa te komen. Je kunt vanaf de parkeerplaats in Lenno (op de Via degli Artigiani) naar de Villa lopen. Dit is een flinke wandeling van een dikke kilometer met daarin een flinke klim naar boven. Deze route is dus niet geschikt voor minder valide mensen. Het pad is een onverhard bospad.

lopen naar Villa-del-Balbianello.

Het looppad begint bij deze poort aan de Via degli Artigniani in Lenno.

De andere mogelijkheid is om de watertaxi te nemen. Deze vertrekt vanaf Beachclub Lido di Lenno (pier naast de beachclub) en kost rond de 5 euro per persoon voor een retourtje. Wanneer je wegvaart zie je de Villa nog niet en ineens doemt deze op naarmate je dichterbij komt. Een heuse belevenis.

balbianello-door-ruit-boot

Met de boot aanvaren is een ware belevenis, zo kun je voordat je bij de locatie bent er al even van genieten.

balbianellovanafboot

Het uitzicht op Villa del Balbianello vanaf de boot.

 

DSCN0089

Er is maar één aanlegsteiger waar alle boten moeten aanmeren, het is er een gaan en komen van boten.

Eenmaal aangekomen bij de Villa wacht je een steile klim naar boven. De Villa ligt, zoals je kunt zien op de foto, bovenop een berg. Het deel met het kerkje lijkt laag te liggen, maar toch moet je vanaf de poort toch een stijl pad op om daar te komen. Dit is wel het laagste deel, de Loggia (met de bogen) ligt nog een stuk hoger. Het pad is een kiezelpad en dus is het wel uitkijken geblazen!

Poort Villa del Balbianello

Direct bij de poort kun je bij het tafeltje een toegangsticket kopen.

Er is maar één aanlegsteiger waar het een gaan en komen is van boten, het is dus niet mogelijk om met een eigen gehuurd bootje aan te meren, wel kun je een privé bootje huren waarmee je dan afspreekt wanneer deze je weer komt oppikken of je wacht tot je watertaxi weer is teruggekeerd. Deze laatste komt regelmatig mensen brengen en dus kun je wanneer je klaar bent met je bezoek, vrij snel weer in de watertaxi stappen.

DSCN0097

De Loggia met adembenemend uitzicht aan beide zijden door de bogen.

Villa del Balbianello Loggia

De Loggia vanaf de zijkant.

DSCN0123

Vanaf de tuin beneden (bij de grote boom) is goed te zien hoe hoog de loggia ligt.

DSCN0112

De loggia met aan beide zijden een majestueuze trap en balkon.

villa-del-balbianello-tuin

De tuin is prachtig en heerlijk om in te wandelen.

DSCN0120

Deze boom wordt elk jaar zo getrimd dat het net een parasol is. 

balbianello

De Villa ligt in het midden tussen de kerk en de loggia.

Villa_Balbianello_kamer

Een van de kamers in de Villa

DSCN0109Bij binnenkomst via het wandelpad is dit het uitzicht op de loggia.

Openingstijden:

De openingstijden van midden maart t/m midden november is van 10.00 tot 18.00 uur. Elke dag geopend met uitzondering van de maandag en woensdag, tenzij dit nationale feestdagen zijn.
De toegangspoort is tot 17.15 uur open en de Villa is tot 17.30 uur open, daarna wordt niemand meer binnen gelaten. De Villa is vanaf midden november tot aan midden maart gesloten.

Toegangsprijzen:

Alleen de tuin bezoeken kost 8 euro voor volwassenen p.p., 3 euro voor kinderen van 4 – 14 jaar.

De Villa en de tuin bezoeken kost 15 euro voor volwassen p.p. en 7 euro voor kinderen van 4 – 14 jaar. Dit is inclusief een tour met gids in het Engels.

Ook is het mogelijk voor de wet te trouwen bij de Villa, dit gebeurd bij mooi weer in de Loggia en bij slecht weer in hun nieuwe zaal “segrè” (sinds 2013 open).

Stichting:

Villa del Balbianello is in handen van de stichting FAI (Fondo Ambiente Italiano). De missie van FAI is, zoals ze het zelf noemen, de erfenis in bescherming nemen. Ze kopen diverse gebouwen op die een culturele waarde en rijke geschiedenis hebben en renoveren deze en onderhouden ze daarna. Het is een nationale non-profit-organisatie dat werd opgericht in 1975 en ondertussen 32 gebouwen en landgoederen onder hun vleugels heeft.

Tutta Bella Italia

Owner and blogger of Tutta Bella Italia

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

1 Reactie aan "Villa del Balbianello"

avatar
Sorteer:   Nieuwste | Oudste | Meest op gestemd
trackback

[…] en het is te warm om daar te blijven zitten. Maar met het uitzicht op Bellagio (linkeruitloper) en Villa del Balbianello (uitlopertje in het midden in de […]

wpDiscuz