Topfoto

Villa Monastero aan het Comomeer

Villa Monastero stond al een tijdje op mijn wishlist (ik heb geen Bucketlist want die is voor als je dood gaat vind ik 😉 ) maar ondanks dat ik voor een aantal bruiloften regelmatig bij het Comomeer op bezoek was, kwam het er maar niet van. Het ligt aan de oostkant van het meer en daar vind ik het op een paar plaatsjes na het toch minder interessant. Maar door omstandigheden kwamen we plotseling wel aan deze kant van het meer terecht, dus die villa kwam bovenaan mijn lijstje te staan.

Kleine waarschuwing vooraf: er staan veel foto’s in deze blog. Het was niet eenvoudig om te kiezen want er waren heel veel mooie foto’s en die verbeelden tenslotte wat ik heb gezien en dus ook jullie wil laten zien. 

Vanuit ons appartement in Lierna rijden we op een zeer warme zondagochtend richting Varenna waar de Villa ligt. Omdat het maar 6 km is zijn we er zo. We parkeren in de grote parkeergarage tegenover de villa, aan het begin van Varenna. Het is al aardig druk en we vinden een plaatsje op de 4e verdieping. Het was wel even spannend want de banen omhoog tussen de verdiepingen, zijn knap stijl. Bij de eerste kneep ik even mijn ogen dicht, bang dat de bumper de weg zou raken. Zó stijl ging het van vlak naar boven. Maar het ging goed.

Ingang van bovenaf parkeergarage

De ingang van de Botanische tuin en villa Monastero links op de foto. Rechts zie je nog net een stukje van de garage.

Bij binnenkomst, direct aan de straat, is er een winkeltje van de villa met wat spelletje, boeken en folders. Bij de kassa hiervan koop je ook je entreekaartje naar de villa en de tuin. Je kan zelfs kiezen, alleen de tuin of ook de villa. Alleen de villa kan niet, je moet nu eenmaal door de tuin. We kiezen voor beiden en rekenen 8 euro per persoon af.

Bij het verlaten van het winkeltje/kassa kom je bovenaan de tuin waar je gelijk een waanzinnig uitzicht hebt over het meer en de tuin.

entree doorkijk 3 bogen

Ingang uitzicht

Het pad loopt direct redelijk stijl naar beneden maar door de steensoort is het goed te doen, de paden hierna zijn minder stijl. Wel zijn er paden bij waar alleen grind ligt, wat op zich prima te doen is, zij het niet dat ik met mijn open schoentjes lekker steentjes erin schept. Het lijkt mij dat het  voor iemand in een rolstoel of met een rollator een wat lastiger pad is om te doen. Maar er is niemand in de tuin die aan die omschrijving voldoet, dus daar kan ik alleen maar naar raden. De hoofdpaden zijn in ieder geval betegeld of geasfalteerd en dus goed te doen.

We weten niet precies waar de villa ligt dus besluiten de tuin van voren naar achteren helemaal door te lopen, inclusief alle trapjes en zijpaden die ons geboden wordt.

Beelden

Trap in tuin

Beeld in tuin

De tuin heeft een rijke beplanting met vele exotische planten en bomen. Je vind er Amerikaanse en Afrikaanse palmbomen, agaves, yucca’s, dracaena, citrusbomen, cipressen, oleanders, evenals een paar botanische rariteiten, zoals de Erythea Armata, een palmboom met grote zilverkleurige, waaiervormige bladeren.

Tuin begin

Via een trap komen we op een pad wat ons brengt naar een prachtig prieel met enorme zuilen. Hij is niet rond maar staat tegen een muur en daarom is deze aan de achterzijde vlak.

prieel in tuin

Binnen het prieel kan je goed zien wat jaren en weer doet, ondanks dat het van marmer is.

We lopen weer via een andere trap naar beneden en bekijken de imposante trap met marmeren beelden, de grote zuilen en de daarachter liggende prieel. Wat een bijzonder plekje in de tuin. Er zijn zoveel details te zien, dat ik nu nog steeds meer ontdek op de foto dan ik daar al deed.

Beelden met prieel

We verbazen ons over de hoeveelheid botanische planten die je in deze tuin vindt. Door het milde klimaat doet het ‘t daar heel goed en het geeft de tuin een heel exotisch geheel. Heel veel beelden hebben de tand des tijds niet goed doorstaan, wat op zich ook wel weer wat heeft hoewel het ook zonde is. Helaas ben ik blijkbaar vergeten foto’s te nemen van de beelden die niet eens meer herkenbaar waren als wat het ooit moest voorstellen, maar deze is ook al aardig verweerd.

verweerd beeld

Even een stukje geschiedenis over Villa Monastero en de botanische tuinen:

De geschiedenis van Villa Monastero gaat terug tot het begin van de 13e eeuw. Het was diende als klooster van de Cisterciënzer zusters. In 1567 werd het klooster op bevel van de paus gesloten, waarop de villa in particuliere handen kwam. Het was de Mornico familie uit Valsassina die in de 17e eeuw. In eerste instantie noemde zij de Villa Leliana, als eer naar de man die die het van een klooster veranderde in een woonhuis tussen 1609 en 1645. In de 1897  kocht Walter Kees, een Duitse zakenman uit Leipzig, die de tuinen uitbreidde en er terrassen bij maakte met nog meer diversiteit in de tropische beplanting. Ook heeft hij veel gedaan aan de restauratie van de villa. Van 1925 tot 1936 werden de villa en tuinen beheert door de Marchi familie, daarna is het geschonken aan de gemeente. De villa is tegenwoordig een museum en heeft een grote conferentiezaal. Ook is er de mogelijkheid tot het houden van een bruiloft of ander feest. In 2013 zijn er 100 nieuwe soorten tropische planten bij gekomen. Voor wie de hele geschiedenis van de Villa wilt lezen klikt hier en die van de tuin klikt hier. (Het is in het Engels)

villa monastera

De rechtervleugel van de villa, waar het museum zich in bevindt.

Omdat we geen foto’s van de villa op een afstandje kunnen maken hebben we hiervoor er eentje “geleend”, om jullie te kunnen laten zien hoe de villa er van een afstand dan uitziet.

Villa Monastero vanaf het water

© foto: Original Italy

Het museum is wel wat oubollig, iets wat mij persoonlijk niet heel erg kan bekoren. De opstellingen zijn mooi maar er zit weinig gevoel en verhaal achter.

Villa eetkamer

De hal daarentegen vond ik wel heel imposant met al het marmer. De trappen, de wand, alles was van marmer.

Villa hal

Het plafond van de slaapkamer vind ik fantastisch! Welke van de eigenaars (het zijn er aardig wat geweest) dit gemaakt hebt weet ik niet, maar die bezat een hoop fantasie. Het is namelijk net of er een balkonnetje zit (muur) en of er ramen in het plafond zitten, maar dat is allemaal beschildering. De verhoudingen lijken niet helemaal te kloppen, dus het 3D hadden ze nog niet helemaal onder controle maar ze waren heel goed op weg.

villa slaapkamer plafond

In het midden voor de Villa is een groot balkon boven het water. Met prachtige pilaren en hoge bogen. Hier wordt vaak de huwelijksceremonie gehouden als er een klein gezelschap is.

poort

Hiernaast staat deze prachtig gesculptuurde fontein waarbij het bovenste beeld uitkijkt over het meer.

fontein

We zijn nu halverwege de tuin. We hebben al heel wat paadjes gehad en vanuit alle plekjes heb je fantastisch uitzicht en wandel je door de meest exotische beplanting waarvan je misschien totaal het bestaan niet vanaf wist. Ik als totaal niet groene vingers hebbende in ieder geval niet, maar heb zowat alle bordjes die er bij stonden gelezen van hoe die plant, boom of struik heette.

bordje naam plant of boom

Zoals dit bordje wat stond bij de grote, oude magnoliaboom. Een prachtige grote boom die voor heel veel schaduw zorgt zo in de enorme warmte van rond de 38 graden. Samen met een briesje vanaf het meer, is het daar heerlijk vertoeven. Er staat dan ook een bankje met een smalle tafel als een soort van schrijversplekje. Het is dat ik daar op vakantie was, anders zou ik daar lekker gaan zitten met mijn laptop waar door de inspirerende omgeving vast zo wat blogs eruit zouden rollen.

grote oude boom in tuin

Net voor de villa, daar waar vroeger de stallen waren, is nu een leuk zaakje waar je kan drinken en wat kleine maaltijden kan nuttigen. Er zit niemand binnen omdat er buiten een terras is waar je in de schaduw kan genieten van je drankje. Ik neem een cola en een water en reken 5 euro af.

bar - restaurant

Vanaf de villa is het nog een eindje lopen naar het eind. Je bent zo’n beetje halverwege schat ik in. Als je onderstaande foto vergroot (door er op te klikken) dan zie je, net voordat de huizen beginnen, een torentje. Daar is het eind.

Tuin pad en uitzicht

Halverwege komen we een heel leuk balkonnetje boven het water tegen. Hier staan 2 bankjes op en kun je genieten van het uitzicht. Helaas is er geen schaduw en het is te warm om daar te blijven zitten. Maar met het uitzicht op Bellagio (linkeruitloper) en Villa del Balbianello (uitlopertje in het midden in de verte)

tuinbalkon

tuinbalkon uitzicht

Tuinbalkon doorkijk

Vanaf het balkonnetje heb je goed zicht op Varenna. 

De tuin kent vele hoekjes, bijzondere lagen en ornamenten. Deze “poort” moet nog voller groeien maar als dat eenmaal zover is heb je een enorme groene tunnel. Geweldig toch?!

tuin poort over pad

Een ander deel van de tuin heeft haagjes in de vorm van een pijl met 2 hele bijzondere “boompjes” met veel sprieten. Het lijkt wel een paardenbloem wanneer deze in zo’n pluizebol is verandert, ik ken ze alleen onder de naam dandelion. Maar dan niet in het wit maar in het groen.

tuin van boven

Je zou er bijna jaloers op worden. Dit beeld “kijkt” heel de dag uit op het prachtige meer en het net pittoreske stadje Varenna.

Beeld uitzicht op water en Varenna

We zijn bijna aan het eind. Door de exotische planten heen, zien we al het torentje. Alhoewel we op dat moment nog niet wisten waar precies het eind echt was.

tuin uitzicht door beplanting

En daar bleek inderdaad het eind te zijn, wat maar goed was ook. In de warmte is een dikke kilometer aan tuin  toch best een flinke wandel. Het torentje is een mooie afsluiter.

torentje boven water

We wandelen de lange tuin terug naar het begin. Het is lastig om maar gewoon terug te lopen want je komt steeds weer nieuwe hoekjes, trappetjes en laantjes tegen.

Ingang van afstand

Naast exotische planten groeit er ook fruit. Deze sinaasappels zien er heerlijk uit, maar we laten ze toch maar hangen. Iets met fatsoen en geleerd hebben dat wat niet van jou is… 😉

citroen struik

We zijn weer terug bij de winkel/kassa. Op zich ook een prachtig gebouw.

Ingang

Wil jij ook een keer Villa Monastero zien? Zeker doen! Neem er wel de tijd voor, de tuin is een kilometer lang en kent vele lagen, met verschillende paadjes en zo. En het is heerlijk om er gewoon eens te gaan zitten en te genieten van het uitzicht. Hieronder de gegevens van de Villa.

Villa Monastero
Via Giovanni Polvani
423829 Varenna LC
www.villamonastero.eu (ook in het Engels)
Openingstijden en prijzen staan HIER.

Alla Prossima!Booking.com

Tutta Bella Italia

Owner and blogger of Tutta Bella Italia

We willen heel graag weten wat je van deze blog post vindt. Vertel het ons hieronder.

22 Comments aan "Villa Monastero aan het Comomeer"

avatar
Sorteer:   Nieuwste | Oudste | Meest op gestemd
Lodi
Gast

Prachtige foto’s, Wat is Italië toch mooi, dat laat jij wel weer zien.

Joanne
Gast

Oh wauw, wat is het daar prachtig zeg!

Helena
Gast

Wow, zo ontzettend idyllisch! Ik zou er zo heen willen! Het comomeer lijkt me ook echt prachtig. Die staat nog op het lijstje!

sylvia
Gast

Waar de fontein staat? Daar heb ik in de jaren 70 al gestaan. Wij gingen elke jaar naar Como voor 6 weken, wij hebben zo’n beetje alles al gezien . prachtige vakantie’s waren dat. Mooie herinneringen

Chantal
Gast

Wat een paradijs! Deze locatie ga ik gelijk om mijn reislustige zetten! Thanks voor de tip.

Susan
Gast

OKAY, echt superleuk dat je hier over schrijft. Ik ben er zelf ook geweest en krijg helemaal weer die vibes in m’n lijf! Zo mooi daar!

Miren Cals
Gast
Miren Cals
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Heel mooi verslag en prachtige foto’ s . Dank voor het delen.

Dyonne Bakker
Gast

Wat een bijzondere plekken zeg! Ik wil heel graag weer eens terug naar Italië.

Madelon - Meer Met Mama
Gast

Wauw wat ziet het er prachtig uit zeg. Dat is toch genieten!! Prachtige foto’s!

Lien
Gast

Wauw! Wat is het daar mooi zeg! Heerlijk genieten daar aan het meer!

Brigitte
Gast
Brigitte
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     
Beste Corine, Geslaagd! Inderdaad prachtig gebied en foto,s! Ik kijk uit naar weer een nieuwe geweldige locatie! Regio Piemonte ik ken het niet zo goed.
Sarah
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Oh, zo mooi! Ik ben verschillende jaren geleden ook eens aan het comomeer geweest en vond er toen niet zo veel te beleven (ja, wat?!). Ondertussen heb ik mijn mening helemaal herzien en wil ik er super graag nog eens naartoe gaan. Villa Monastero staat bij mij dus zeker ook op mijn reislijstje!

Merel
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Wow wat is het daar ontzettend mooi! Echt zitten genieten van alle prachtige foto’s en het schitterende meer. Kende het niet, maar nu ik dit zie zou ik hier zo graag eens in het echt naartoe gaan.

Manon
Gast

Jeetje wat mooi, ik ben wel twee keer in Italie geweest maar heb niet zulke mooie plekjes gezien, reden om een keer terug te gaan, alleen al voor het lekkere eten :)

Marlou
Gast

Ik snap wel dat je extreem veel foto’s hebt toegevoegd hoor, wat een mooie foto’s en wat een gave plekken.

Saskia
Gast

Blijkt maar weer, ik moet nodig Italië eens gaan bezoeken. Ik hou van bergen en meren!

Evelyne
Gast

Waauw, lijkt mij heerlijk om er eens naartoe te gaan. Italië is dan ook een land waar ik ooit heen wil :)

Nicole
Gast
Nicole

Oh ik droom weg bij die foto’s. Ik snap dat je niet kon kiezen..

judith
Gast
Rank deze post met het aantal sterren die jij het waard vindt. :
     

Wat een super mooie foto’s ! Ik ben er als kind geweest, maar herinner mij er niet zoveel van helaas

wpDiscuz